logo

Лекари предупреждават: Не целувайте детето си по устните, чака го нещо ужасно!

Лекари предупреждават: Не целувайте детето си по устните, чака го нещо ужасно!

Снимките на родителите, целуващи децата по устните, винаги предизвикват разгорещен дебат в социалните мрежи. Но ако за обществото изглежда двусмислено, то от медицинска гледна точка картината е съвсем ясна - и не можете да спорите с аргументите на лекарите.

Целувките на устните заплашват деца със сериозни зъбни проблеми, предупреждават експертите. И особено, ако все още не са им поникнали постоянни зъби.

Според д-р Ричард Маркес, зъболекар от елитната частна клиника, детските млечни зъби не са в състояние да издържат на вредното въздействие на бактерии "на възрастните".

"Детските зъби са много различни от тези на възрастните", казва той. "Емайлът е много по-тънък и по-слаб - затова бързо се разрушава."

Той предупреждава родителите за опасността от попадане в устата на детето на въпростните бактерии "на възрастните", съдържащи се в слюнката. В нея има вредни микроорганизми, например, стрептококус мутанс - бактерии, която превръщат захароза в млечна киселина, което създава благоприятни условия за развитието на кариес.

"Този вид бактерии е виновен за унищожаването на емайла на зъбите на децата. Микроорганизмите могат да проникнат и в меките тъкани и венците "

В допълнение, възрастните могат да "възнаграждават" детето с различни вируси, включително HSV-1 - вирус херпес симплекс тип 1, който провокира възпаление в гърлото и устата. За да се предпази бебето от инфекция, също не се препоръчва да се използва една лъжица или вилица с него./jenata.blitz.bg

Коментирай