logo

Лиан и 4-месечният й син решиха седмица да живеят „еко”, а крайният резултат бе шокиращ (СНИМКИ)

Лиан и 4-месечният й син решиха седмица да живеят „еко”, а крайният резултат бе шокиращ (СНИМКИ)

34-годишната майка Лиан Ловен, която живее в английското графство Съри, реши, че не живее достатъчно „еко”. Тя, подобно на повечето хора на този свят, ежедневно използва купища пластмасови елементи – опаковки, памперси, кутии, пликчета и какво ли още не.

Напоследък масово се говори за това колко опасна е пластмасата за околната среда и колко трудно тя се рециклира. Затова и все по-често се набляга на „еко” и „био” живот.

Именно поради тази причина Лиан решила да прочете малко повече по темата. Тя стигнала до плашещо гнусната статистика, че ежедневно над осем милиона памперса за еднократна употреба се изхвърлят от младите родители.

Затова 34-годишната жена решила, че тя и 4-месечният й син Логан, ще живеят „еко” и без пластмаса. Младата майка си поставила за цел първоначално да изпробва за седмица дали може да мине без подобни продукти като памперси, детски пластмасови играчки и залъгалки, опаковки за храна и козметика, изработени от подобни материали и какво ли още не.

„Крайният резултат бе шокиращ. Това, през което минахме, направо не е за вярване. Ще го помня цял живот”, спомня си Лиан.

Ден 1: Първи стъпки!
„Още в шест сутринта Логан ме събуди с рев. Плачеше защото памперсът му бе пълен и трябваш да го сменя. Обикновено това го правя за няколко минутки и той пак заспива. Но днес не му сложих нормалния памперс, а такъв за многократна употреба, който е изработен от нещо, което наподобява плат. Бе кошмарно. 10 минути се борех с преобличането, а Логан не хареса много новото си бельо и цял ден бе кисел. После трябваше да изчистя. Това го правех с мокри кърпички и всичко ставаше бързо и лесно, но сега се затрудних – кърпи, парцали и вода – ефектът не бе много добър. След това реших да изхвърля всички пластмасови купички и да ги заменя със стъклени. Уау, „еко” купите са много по-скъпи. Вечерта трябваше да къпя Логан. Той много обича мехурчетата във ваната си, но днес нямаше такива, защото всички шампоани са в пластмасови опаковки, а аз взех био, които видимо не се „пенеха” толкова много”, така Лиан описа първият ден от „Био” живота й.

Ден 2: Помощ! Имам спешна нужда от дезодорант!
„Съпругът ми пол, който е на 28 години ми каза, че няма да се справя. За съжаление май е се окаже прав. Имам спешна нужда от козметика – кремове, дезодоранти и лосиони, но това изглежда няма как да се случи – нали всичко е в пластмасови опаковки, а еко козметиката е непосилна за семейния ни бюджет. Не само аз понамирисва. Сутринта в 4,30 Логан ме събуди с плач. Беше се наакал. Пелената му от плат бе пропуснала и всичко бе омазано – той самият, креватчето му и дрехите му. Непоносима гадост. И аз мириша, и той, че дори и къщата не е много чиста като не съм изчистила с дезинфекциращи препарати”, заявява 34-годишната жена.

Ден 3: Съпругът ми отказа да ме докосва и целува!
„Проблемите с памперса продължават. Неприятните аромати от мен и бебчето ми се разнасят надалеко. Не успях да намеря еко паста а зъби и от няколко дни не съм си мила зъбите. Пол ме съсипа. Каза, че мен няма да докосне и целуне докато не направя нещо по въпроса, а Логан ще го пипка само малко, защото не може да зареже детето си”, така Лиан описва третия ден на експеримента си.

Ден 4: И аз, и Логан изглеждаме кошмарно!
„Тъй като не използвам шампоан мия косата си само с вода. По идентичен начин къпя и Логан. Той е бебче и няма голям проблем, но аз мириша все по-зле, а косата ми е постоянно мазна, мръсна и стърчаща. Пол и приятелите ни се шегуват с мен, че започвам да ставам като хипитата – мърлява, миризлива и…гнусна. В интернет намерих, че може да се къпем вместо с шампоан или душ гел с ябълков оцет. Пробвах. И жестоко съжалих. Още и аз, и Логан сме мръсни, а за капак и миришем още по-зле”, с ужас споделя майката, която е на режим – „еко” експеримент.

Ден 5: Няма да го бъде!
„Вече пети ден продължава този ад. Минусите се множат. Логан не спира да мрънка, все пак отнех му всички детски играчки, които са от пластмаса. Започвам да се чудя заслужавали си да живеем екосъобразно. Вижда му се края”, толкова кратко Лиан описва преживяването си.

Ден 6: Това е краят!
„Това е краят! Няма да живеем „еко”. Не искам и няма да го причинявам повече на семейството си. Купих нормални памперси, изкъпах се, почистих, изкъпах и Логан, а после го оставих да си играе с играчките си. Това е рай! Вече всичко е нормално. Седми ден няма на този кошмарен експеримент няма да има”, отсече 34-годишната майка. / jenata.blitz.bg

Коментирай

daaa

daaa 17.11.2018 10:37

На тази колко и платиха за да рекламира боклуците на света?

Лина

Лина 17.11.2018 10:54

Да, те и сапуните са в пластмасова опаковка... или просто в Англия не се продават.

ИЗВОДЪТ

ИЗВОДЪТ 17.11.2018 13:04

Тези западняци ще загинат за една година! Ако се изкъпе с обикновен сапун и топла вода, ще си е чиста, а зъбите ако разтърка със сода бикарбанат и ги изплакне, ще е наред. А бебето, като се наака, защо не му изплакне дупето с топла вода! Никакви дезодоранти не и трябват - читото тяло ухае "био".