Педиатър: Не давайте на детето да си рови в носа – опасно е!

Педиатър: Не давайте на детето да си рови в носа – опасно е!

Този навик изглежда напълно безобиден, но далеч не е така, предупреди д-р Алън Асманов

Всеки родител знае колко „трепери“ за здравето и щастието на наследника си. Разбира се има много неща, които малчуганите правят и родителите постоянно им се карат.

Но нека бъде честни – в много ситуации оставяме детето да направи някоя и друга безобидна пакост. Друг път пък си казваме „Какво толкова! Нормално е да прави така“.

Педиатърът д-р Евдокимова: Детският сироп за кашлица е опасен!

Един конкретен пример за това „неглижиране“ е бъркането в носа. Да, караме се на детето да не прави така на обществени места, за да не ни злепоставя, но понякога у дома мълчим и не му правим забележка за това безобиден навик. Че кой не го прави? Дори и възрастните често (скришом) ровим из носа си.

Но посред педиатъра д-р Алън Асманов това е много опасен навик що се касае за децата. „Трудно е да се излекува такова нараняване! Говорим за перфорация на носната преграда“, каза ръководителят на отдела за остра и хронична патология на ухото, носа и гърлото на Педиатричния изследователски институт на името на Veltishchev RNRMU.

Той отбеляза, че перфорацията често се причинява от чужди предмети, които децата поставят в носа си. В повечето случаи това са бактерии.

„Детето може да си причини несъзнателно перфорация, да си „разруши“ носната преграда. Ровичкането в носа не винаги е безобидно. Перфорацията на носната преграда е трудна ситуация. 

Това се случва, на първо място, поради някакво чуждо тяло, което дълго време стои в носната кухина на детето. Детето забива нещо, започна възпалителен процес и носната преграда, грубо казано, се разпадна и се образува перфорация. 

Най-често бактериите са най-неприятното чуждо тяло. Малки, кръгли предмети, които се намират в играчките - такива бактерии за няколко часа могат да доведат до разрушаване на носната преграда и допълнителна перфорация, която след това е много трудна за работа и възстановяване“, заяви педиатътър.

Педиатър: Никога не лекувайте детето с аспирин! Опасно е!

Освен това той предупреди за риска от пневмония при деца, които не знаят как да духат през носа си. Стагнацията на слуз в назофаринкса може да се развие в инфекция на дихателните пътища и пневмония. Лекарят отбеляза, че детето трябва да бъде научено на хигиена на носа още от 6-месечна възраст. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

kedeluro

kedeluro 05.10.2023 14:09

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами----- https://urlis.net/biocom