logo

Педиатри: Ако искате бебето да проговори по-рано, то направете това!

Педиатри: Ако искате бебето да проговори по-рано, то направете това!

Американски учени откриха интересен начин как да подобрят говорните умения на малчуганите

Всеки родите изпитва неописуемо умиление щом чуе сладкото гугукане на своето бебе. А когато детето каже първата си думичка, то щастието е огромно.

Но както всички сме наясно – различните деца проговарят по различно време. Но на какво се дължи това?

Е, изключително интересно американско проучване достигна до изненадващи резултати, свързани с говорните умения на бебетата.

Сензационно ВИДЕО показа как бебето вижда света през първата година от своя живот

В изследването участваха 34 семейства. Интересното е, че в основата на експеримента се намира не друго, а детска книжка – по-специално няколко.

И така – според US учените всичко се върти около книжките и четенето от страна на родителите.

„Ежедневното четене подобрява езиковото развитие при бебета под една година“, установиха учени и педиатри от университета Маршал.

„Ако родителите четат поне една книга на децата си всеки ден, започвайки от две седмици, тогава още на девет месеца децата показват подобрение в езиковите показатели, включително разбиране на речта и подобрение в невербалните реакции на речта“, уточняват те.

Като част от работата учените анализираха предишни проучвания за развитието на езиковите умения при децата, а също така проведоха експеримент, в който взеха участие 34 семейства.

Те бяха разделени на две групи. На родителите от първия беше подарен комплект от 20 детски книжки, специално подбрани за подпомагане на ранното езиково развитие.

Семействата се съгласиха да четат поне по една книга на ден и да оценяват уменията на децата си със специален езиков тест.

На родителите от втория не са предоставени книжки, но те също са тествани. След това изследователите сравняват представянето на двете групи. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай