Протеиновата диета по време на бременност влияе върху външния вид на нероденото дете

Протеиновата диета по време на бременност влияе върху външния вид на нероденото дете

Проучването е на учени от университета в Гьотеборг (Швеция) и е проведено с мишки

В днешно време може да видим как ще изглежда нероденото ни дете още докато е в утробата на майката. Все пак – технологиите са изключително напреднали.

И все пак сякаш има нещо, което не зависи от нас. А то е как точно ще изглежда отрочето ни.

Оказа се обаче, че има какво да се направи, за да повлияем на визията на бебето ни. Поне до такова откритие достигнаха учени от университета в Гьотеборг (Швеция).

Те проведоха експеримент с мишки, но са категорични, че откритията им се отнасят и за хората.

Но какво да направи майката, за да повлияе на външния вид на нероденото си дете, ще научите на jenata.blitz,bg

Учените установиха, че повишеният прием на протеини при женски мишки по време на бременност води до уголемяване на долната челюст и дебелината на хрущяла на носната капсула в потомството. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Nature Communications (NatC).

По време на изследването учените изолират ДНК от клетки на лицевата тъкан на човешки ембриони и откриват области, които стимулират генната активност (те се наричат енхансери). 

Това са подобрителите, които са свързани с mTORC1 сигналния път, който интегрира и регулира протеините, участващи в процеса на клетъчен растеж. 

По време на ранните етапи на развитие на плода, подобрителите могат да повлияят на образуването на кости и хрущяли.

За да проверят как точно протеините влияят на структурата на лицето и черепа, учените проведоха експеримент с мишки. Някои експериментални женски мишки са получавали повече протеин по време на бременност, докато други са получавали по-малко.

Оказа се, че нивото на консумация на този диетичен компонент корелира с активността на mTORC1. Активирането на този сигнален път при бременни женски мишки води до потомство с разширени носни проходи и като цяло по-големи муцуни и долни челюсти. 

Поради намаления прием на протеини, напротив, мишките се раждат с удължени глави.

Според изследователите това откритие е важно за разбирането на връзката между генетиката, начина на живот и формирането на уникални черти на лицето при хората. 

Също така, работата на учените може в бъдеще да допринесе за разработването на нови методи за превенция и лечение на различни видове вродени малформации на лицето и разширяване на познанията за това какво трябва да включва правилното хранене по време на бременност. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай