Разказите на тези жени ще разбият на пух и прах очакванията ви за първото раждане

Разказите на тези жени ще разбият на пух и прах очакванията ви за първото раждане

За много жени, на които им предстои да станат майки за първи път, думичката "раждане" предизвиква огромен страх, който ги кара да се скрият някъде, където никой няма да ги открие. 

Прочели сте доста книги, а и приятелките, които вече са минали по този път, отдавна са ви разказали подробно колко болезнен, дълъг и мъчителен е този процес. И колко огромни стават отговорността и задълженията след появата на това малко човече. 

Но във всяка жена живее мечтателка, която си представя всичко по най-вълшебния начин. За раждането също си е изградила илюзии, които, разбира се, нямат нищо общо със самата действителност!

Каквито и да са очакванията ви за раждането и първите дни след него, уверяваме ви - всичко ще бъде много по-различно! 

Очакване: Раждането е дълъг процес, сигурно ще отнеме около час и половина

Просто отивате в болницата, дават ви едно вълшебно хапченце и бебето излиза. 

Всички жени, които вече са раждали, са ще се изсмеят злобно, защото, ако всичко върви по план, нещата се проточват много по-дълго. 

Реалност: "Когато мина най-лекият първи час, въодушевена от това колко прекрасно се справям, попитах лекаря колко ми остава. От отговора едва не паднах от леглото. Оставали още 12 часа! Първоначално си помислих, че това е шега. А колко много съм грешала... Оказа се, че първото раждане може да продължи между 10 и 15 часа. В най-добрия случай", разказва майка първескиня. 

Очакване: Раждам и коремът ще се изпари

Много момичета са чували, че след раждането трябва да мине известно време, преди коремът им да се прибере. Но със сигурност малко от тях подозират, че това "известно време" ще се проточи доста дълго.

Реалност: "Големият корем и 20-те бонус килограма към теглото ми разрушиха всичките ми мечти. Бях огромна, а коремът ми се прибра едва с 1/3. Точно тогава разбрах, защо в родилния дом нямаше огледала. Хубаво щеше да бъде, ако имаше дори едно мъничко",  споделя друга майка. 

Очакване: Само да се прибера вкъщи и ще си направим голямо тържество

Представяте си как, стройна и в добро настроение, ще приемате с отворени обятия ентусиазирани баби и дядовци на гости в дома си? Ще си бъбрите сладко, ще си спомняте истории от детството и ще говорите глупости от сорта на: "Докато се обърнем, и той вече ще ходи на училище". 

Реалност: "Раждането не протече правилно и към 13-ия час вече не можех да мисля. Бебето се оплете в пъпната връв и ми направиха епизиотомия, за да могат да го извадят невредимо. По тази причина ми забраниха да сядам цял месец. Тържеството с роднините беше истински ад. Нямах сили за нищо. 

Състоянието след раждането трудно може да се определи като пик на активността: женският организъм се възстановява след бременността, преустройва се. Това е огромен разход на енергия, следователно умора", споделя опита си друга родилка. 

Очакване: Да кърмиш е много просто 

Със сигурност, докато сте чакали бебето да се роди, сте разгледали хиляди снимки на кърмещи майки. Те изглеждат толкова нежно и естествено... И толкова много се радвате, че ще родите през пролетта, за да може да излезете с бебето в парка и да започнете да го кърмите, също като тях. Само фотограф, който да запечата трогателната картинка, не сте избрала. 

Реалност: "По непонятни причини първите 10 дни нямах кърма. Изпаднах в дълбока депресия, а нещата се влошаваха, след като всеки познат, след като ме поздравеше за бебето, ми задаваше въпроса: "Тръгна ли ти кърмата?". Започвах да се оправдавам и се чувствах непълноценна. Млякото тръгна на 11-ия ден, а на 12-ия - страшна лактостаза. Бебето се втренчваше в гърдата ми, която навирах в лицето му. И нямаше нито кърмене, нито умилителна фотосесия. След това започна съвсем друг живот", разказва млада майка. /jenata.blitz.bg

 

Коментирай