logo

Спрете детската истерия само с един прост въпрос

Спрете детската истерия само с един прост въпрос

Уф, това дете! Допреди 2 секунди играеше и се смееше, а сега е готово да се разплаче и да спретне такъв спектакъл, че сигурно ще успее да събуди всички съседи. 

Ако това ви е много познато, тази статия е точно за вас! Днес ще ви запознаем с един метод, с който ще успеете да предотвратите детската истерия за секунди. Няма значение какво се е случило - дали се е счупила любимата му играчка, или мама му е забранила да изяде поредния бонбон. Каквато и да е причината, не губете време в дълги родителски тиради, които детето ви  няма да чуе. Вместо това спокойно и доброжелателно му задайте правилния въпрос. 

Да допуснем, че детето ви е разстроено, защото приятелчето му не си дава играчките. Не трябва да чакате ситуацията да излезе извън контрол. Веднага го попитайте: "Какъв проблем е това - голям, малък или среден?". А след отговора, който получите, му предложете заедно да помислите как да поправите неприятната ситуация. Може би ще се наложи да вземе друга играчка? Или да предложи на приятелчето си да играят заедно? Вариантите са много! 

Според детските психолози има три причини, поради които този прост въпрос действа успокояващо на децата. На първо място, така детето вижда, че приемате и уважавате чувствата му. Освен това въпросът му позволява да спре, да се замисли и правилно да прецени всяка една ситуация. И на трето място, задавайки подобен въпрос, родителите предлагат на децата си да разберат как да решат проблема, който ги разстройва толкова много.

Задавайки въпроси и разговаряйки спокойно с детето, ще си спестите много време и ще спечелите доверието му. /jenata.blitz.bg

Коментирай

Милан

Милан 01.11.2018 12:11

Чакай две годишно дете да ти отговори какъв проблем е това голям малък или среден, ако си му отказал бонбон например.Ай стига глупости.

Ффффффф

Ффффффф 01.11.2018 12:46

Въпросът е : И к'во пра'йм с'я?

ъхъ

ъхъ 01.11.2018 12:52

По-добре самият родител да си зададе въпроса и независимо от отговора да си сипе едно малко, и да си пусне тежък рок в ушите, може и техно, докато дятиту да се наврещи.

Любомир

Любомир 01.11.2018 16:29

Значи, едно 3-годишно дете знае какво означава думата "проблем"? Че и да то класифицира? А бе, вие мислите ли, като пишете! Тази патка, дето е писала това, да си роди дете, пък после да клавиатури дивотии!

Кънчо пут...

Кънчо пут... 02.11.2018 16:32

Kогато едно дете се разплаче означава че проблема за него е Голям! По скоро му подскажете друго занимание което да грабне любопитството му.

Българка

Българка 02.11.2018 19:08

Кое дете в истерия ще каже ,че проблемът е малък?Смешно!!!!!

Докладчик

Докладчик 02.11.2018 19:58

Тази статия ме разсмя. А доклад дали да не напише вътре с анализ колко голям е бил проблемът?!

ммм

ммм 04.11.2018 12:55

ВЕрно, заричам се , за кой ли път, да не влизам в този малоумен сайт, който дава решения на всеки "ПРОБЛЕМ"! Думата "ПРОБЛЕМ", е една от първите думички, която детенцето проумява и изрича! Браво! Така че следвайки горния съвет, можем спокойно да го запишем в първи клас, още тригодишно!