Три мита, които вгорчават живота на всяка майка

Три мита, които вгорчават живота на всяка майка

Да бъдеш родител е много трудна задача. Нещата стават още по-сложни, ако трябва да бъдеш добър родител, защото е много важно да обградиш детето си с любов и грижи и да го възпиташ така, че след време да се превърне в добър и стойностен човек. 

Има редица митове, свързвани с майчинството, които затрудняват допълнително съвременната жена. Днес ще развенчаем три от тях с надеждата, че ще направим живота ви по-лесен.

Да бъдеш майка е много лесно

Много жени се учудват и разстройват, когато установят, че да си майка е много по-трудно, отколкото са очаквали.  Струва им се, че не правят нещата както трябва, докато другите майки се справят с лекота със задълженията. 

Вярно е, че благодарение на техническия прогрес и на постиженията на медицината не се сблъскваме с много от проблемите, които са имали нашите баби. Но нима на съвременната майка й е много по-лесно? Не! На плещите й лежат отговорности, с които не са се сблъсквали нейните предшественички. Преди време са казвали: "За да порасне едно дете, е нужно цяло село". А в днешно време голяма част от родителите възпитават сами децата си. Доскоро първокласниците можеха сами да ходят на училище, а днес сме принудени постоянно да бдим над децата си, за да ги предпазим от неприятностите, които дебнат зад всеки ъгъл. 

Сега е прието детето да ходи на всякакви извънкласни занимания и уроци, защото в противен случай няма да получи добро образование. И всичко това лежи на плещите на майката! 

Майката трябва да живеете заради детето си и да се откаже от интересите си

Доста често жените, които се опитват да запазят хобитата си или да съвместяват майчинството с работата, изпитват чувство на вина и се сблъскват с неодобрителните погледи на околните. Доста често дори се страхуват да излязат в отпуска и да оставят детето на бабите. Това не е правилно! 

Майката е длъжна да се грижи не само за децата, но и за себе си, да си почива пълноценно, да реализира желанията си. Доволният родител може да даде на рожбата си много повече, отколкото нещастният. Колкото повече сме изнервени и раздразнени, толкова повече страда детето ни. 

Децата на добрите майки не плачат

Детските сълзи често предизвикват у младите майки чувство на безпомощност. Случва се да чуят обвинения по свой адрес или сами да се укоряват, че детето се е наранило или е направило нещо не както трябва, което го е разстроило, заради това, че не са го наблюдавали внимателно. И падането, и огорчението са естествена част от живота ни и не е възможно да изолираме детето си от подобни неща. 

Още повече, че хлапетата все още не са запознати с границите на позволеното, затова и често страдат, когато разберат, че не могат да вземат уличното кученце вкъщи или са им отказали трети шоколад за деня.

Ако сълзите им не са предизвикани от много сериозна причина, утешете ги. Но в никакъв случай не хвърляйте цялата вина върху себе си и не възприемайте нещата като трагедия! /jenata.blitz.bg

Коментирай