logo

Три съвета как да си говорим с бебето

Три съвета как да си говорим с бебето

Някои майки се грижат за бебето мълчаливо, а други не спират да "бърборят" с тях

Думите "бърбори като дете" обикновено се изговарят иронично, за да се подчертае, че някой говори лековато. Всъщност, бърборенето има решаваща роля в развитието на бебето!

Някои майки се грижат за бебето мълчаливо: защо да си говори с него, щом още не разбира нищо? Други приказват много, но на опростен език от несложни думи, защото вярват, че обикновената реч на възрастните е твърде сложна за слуха на детето. Грешат и едините, и другите!

1. Дайте пример
За да може вбъдеще детето да говори ясно, без запъване,  колебание, без да се обърква и пренарежда сричките и да не се сблъска с дислексия - патологична неграмотност, разговаряйте с него така, както и с другите членове на семейството. В противен случай детето ще се сблъска със забавяне в развитието на говора. А това никак не е желателно!

2. Пейте заедно
Кърмачето е чувствително към интонации и мелодични гласни. Пейте люлчени и детски песни, рецитирайте стихчета. Тиххо и високо, нежно и сърдито, с висок и нисък глас (в зависимост от смисъл на думата), но винаги бавно и отчетливо произнасяте гласните напевно. Нека детето да види изражението на лицето ви и да го копира: "вниманието към устата" се появява още когато бебето е на 2-3 месеца.

3. Вродена грамотност                                                                                                                                            Тя по наследство все още не се предава: гените не носят такава информация. За да усетят родния си език, децата се учат през първата година: макар сами да не говорят, но фонетичните особености залягат дълбоко в паметта им. Ако не говорите много с бебето или общувате с него само на някакъв измислен вас бебешки език, то тогава то детето неминуемо ще се сблъска с с проблеми в развитието на речта, трудно ще усвоява четмо и писмо. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!