logo

Важно за родителите: Бъдете внимателни, животът на детето е изложен на риск през лятната ваканция, ето защо

Важно за родителите: Бъдете внимателни, животът на детето е изложен на риск през лятната ваканция, ето защо

Дългите и топли дни, в които малчуганите не са на училище, крият куп опасности – бъдете внимателни

Края на май месец е. за много от малчуганите това означава, че лятната ваканция вече е започнала. По-големите ученици пък с нетърпение броят остатъка от учебната година. За абитуриентите няма да говорим – те вече са големи хора.

С настъпването на лятната ваканция децата масово започват да мислят за целодневни игри с приятели и шляене из молове, улици и покрай блоковете и къщите. Някои от тях – тези, които имат баби и дядовци в някое село или по-малък град, пък отиват на гости за месец, а понякога и повече.

Но за родителите летните дни, в които децата не са на училище, са и изпитание. Чудят се какво правят малчуганите по цял ден, какви ли ги вършат и с кого, както и как да запълнят времето им пълноценно.

Но знаете ли, че летните ваканции крият и големи рискове за децата! Да, точно така. С риск да прозвучим мрачни, то знайте, че летните месеци може дори да са фатални за децата.

Лятото е рисков фактор за пътни инциденти: децата и тийнейджърите често са оставени на произвола на съдбата. През ваканциите те имат повече свободно време, което прекарват в излишък на разходки и то без надзор от възрастен.

В резултат на всичко това расте броят на катастрофите с участието на ученици. Дългият светъл ден и топлината само влошават ситуацията.

„За да се намали броят на пътнотранспортните произшествия с участието на деца и юноши и да се направят училищните ваканции по-безопасни е добре да говорите с децата си и да ги научите що е то пътна безопасност“, казват полицаите.

ю„На собствениците на автомобили ще бъде напомнено значението на използването на детски обезопасителни системи при транспортиране на дете в автомобил, а децата ще бъдат обучени за опасностите от игра в близост до пътното платно и необходимостта от спазване на правилата за безопасно поведение, особено при пресичане на пътя“, допълват униформените.

„Поведението на възрастните е основният пример за децата“, казват полицаите и уточняват, че е важно родителите да дадат на детето пример за правилно поведение и никога да не извършват нарушения на пътя в негово присъствие. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

Коментирай