logo

Внимание! Смъртна опасност дебне все повече бременни жени!

Внимание! Смъртна опасност дебне все повече бременни жени!

Броят на жените, които получават сърдечен удар по време на бременност, раждане или през седмиците след раждането, нараства.

В ново проучване изследователите са разгледали повече от 49 милиона раждания. Сред жените, които раждат 1,061 са получили сърдечен удар по време на раждането; 922 са получили сърдечни пристъпи по време на бременността си и 2,390 жени са имали инфаркт след раждането.

Като цяло рискът от инфаркт е относително нисък. Но рискът се е увеличил с 25% от 2002 до 2014 г., установиха учените. Сред жените, които са имали инфаркт по време на раждане  или непосредствено след бременността, интравенозната смъртност е 4,5%, което е изненадващо високо.

По време на бременността и след нея жените са в особено уязвим период, през който могат да се открият сърдечни заболявания , казва авторката на изследването д-р Натаниел Смиловиц, кардиолог и асистент по медицина.

Все още не е ясно какво се крие зад нарастването на сърдечните проблеми по време и след раждането, но експертите предполагат, че има няколко причини. Повече жени имат деца в по-зрял период от живота си, а по-възрастните жени са изложени на по-голям риск от сърдечни проблеми, отколкото по-младите. В сравнение с бременните жени през 20-те години, бременните жени на възраст между 35 и 39 години имат пет пъти по-голям риск от инфаркт, а рискът е дори по-висок при жени над 40 години, отбелязват учените. Заболявания като затлъстяването и диабета, които увеличават риска от сърдечни заболявания, също са много по-популярни сега, отколкото в миналото.

"Всички жени трябва да познават сърдечносъдовите рискови фактори като високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване и да работят със своите лекари, за да ги контролират", казва Смиловиц./jenata.blitz.bg

Коментирай