logo

Златно правило: Ето как да предпазим децата от инфекции

Златно правило: Ето как да предпазим децата от инфекции

Не подценявайте значението на ваксините, заяви педиатърът д-р Светлана Пиркова

Според лекарите ваксинацията ще помогне за предпазване на децата от инфекции, които могат да причинят сериозна вреда на здравето и да станат заплаха за живота.

Д-р Светлана Пиркова, която е главен педиатър на свободна, каза:

„В Националния имунизационен календар са включени основните ваксинации, необходими от раждането за предпазване на детето от инфекциозни заболявания като туберкулоза, полиомиелит, вирусен хепатит, дифтерия, тетанус, рубеола, морбили, паротит, магарешка кашлица, пневмококови и хемофилни инфекции. 

Педиатърът д-р Евдокимова: Детският сироп за кашлица е опасен!

Той непрекъснато се усъвършенства. Ваксините, включени в Националния календар, са безплатни за нашите малки пациенти“.

Педиатърът отбеляза, че всички заболявания, срещу които е необходима ваксинация, са много опасни. Те могат да представляват заплаха за живота с всякакви усложнения. 

„Колкото повече деца са ваксинирани, толкова по-малък е рискът от разпространение на болестта“, категорична е тя.

Лекарката отбеляза, че имунизацията се извършва в поликлиники, в училища и предучилищни заведения, в които са създадени необходимите условия. 

В същото време не е необходима специална подготовка за ваксинация, но лекар трябва да прегледа детето преди всяка ваксинация.

Важно е да се знае, че ваксината е отслабен вирус или микроб, който не е в състояние да причини самата болест. Той инициира производството на протеини (антитела) в тялото, които могат да устоят на болестта и да защитят детето, ако се зарази.

Лекарите не препоръчват отлагане на ваксинацията или без причина да се увеличи интервалът между ваксинациите. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!