logo

5 правила за комбиниране на цветове, които ще ви помогнат да изглеждате скъпо СНИМКИ

5 правила за комбиниране на цветове, които ще ви помогнат да изглеждате скъпо СНИМКИ

Можете да създавате ярки комбинации в дрехи в един и същи цвят, като този подход се нарича монохромно смесване

Човек е в състояние да разпознае много нюанси и цветови комбинации. Тази функция е много важна при изготвянето на стилен облик: нещата трябва да са в хармония и да се допълват взаимно.

Правило номер 1: Комбинации в рамките на един нюанс

В природата има много красиви и уникални нюанси. Те са в гама от цветове на дъгата. Почти е невъзможно да ги видите всички. Днес обаче се правят опити за разлагане на всички цветове на тонове и полутонове. Всеки негов лъч представлява възможни нюанси от един и същи цвят, а в средата винаги трябва има бяло.

Можете да създавате ярки комбинации в дрехи в един и същи цвят. Този подход се нарича монохромно смесване. В комплекта е необходимо да се комбинират неща с различни нюанси, различни по интензивност. Например, вземете за основа тъмно лилав блейзър. Нежна тениска от лавандула и бели панталони са идеални за него.

Тази комбинация няма да бъде скучна, ако текстурата на тъканите е различна.

Правило номер 2: Противоположностите се привличат

Противоположните нюанси дават красиви и ефектни комбинации (така наречените ахроматични). Сглобените по този начин дрехи се оказват ярки, необичайни и много богати. Най-малката неточност обаче лесно ще ви превърне от стилно момиче в цирков артист.

Когато използвате контрастни комбинации, е важно да усетите мярката. Направете един тон главен, въведете противоположния с помощта на елементи. Например, избирайки синя рокля, използвайте оранжево/жълто в аксесоари: чанта, обувки, мъниста, колан и т.н.

Правило номер 3: Не прекалявайте

Не се опитвайте да покажете своята индивидуалност и оригиналност, като комбинирате много различни нюанси. Без значение как се вписват заедно, прекомерната яркост ще бъде твърде забележима. Когато създавате комплект, винаги помнете класическото правило: не повече от три цвята наведнъж.

Например, не се колебайте да комбинирате синьо, бяло и червено за морски летен комплект. Въведете най-яркия нюанс в малки дози и подчертайте с детайли: цвят на червилото, лента за коса, бижута. Такива контрастни комбинации изглеждат съблазнителни, ефектни и секси.

Правило номер 4: Разредете класиката

Класическата комбинация от цветове е бяло и черно. Тези цветове контрастират помежду си, което прави изображението елегантно и стилно. Създаването на черно -бял ансамбъл е невъзможно да се направи грешка.

Но този диапазон може бързо да стане скучен. В този случай стилистите препоръчват да го разреждате с ярки цветове. Например, носете зелен или червен пуловер над черни панталони и бяла тениска. За комбинация от риза и пола в класическа гама, носете ефектен лилав или оранжев шал. Основното правило: яркото нещо трябва да е без шарка, а цветът да е ясен и разбираем.

Правило номер 5: Пастел за всички поводи

Запомнете: всички пастелни нюанси се съчетават перфектно помежду си. Този подход, както се вижда от фоторепортажите, е бил използван от много дизайнери в последните си модни колекции. Например, Christian Dior комбинира пастелно розово с бежово и люляк.

Пастелните цветове се допълват перфектно, без дразнене или конкуренция. Визията ви ще бъде по-ярка, ако добавите неща с щампи или цветни аксесоари.

Интелигентен подход би бил да се избягва комбинирането на пастелни цветове с черно. Най-често този цвят придава определена тежест на деликатно облекло. 

 

Коментирай