Доматеното момиче: Най-страхотната тенденция от 70-те години е хит това лято

Доматеното момиче: Най-страхотната тенденция от 70-те години е хит това лято

По някаква неизвестна причина естетиката на италианските жени от последните десетилетия е наречена така

Скоростта, с която се променят модните тенденции, е невероятна. Съвсем наскоро всички купуваха тюркоазени сенки и носеха блестящи топове, за да се впишат в стила на Малката русалка, няколко месеца по-късно ярко розовото Барбиr превзе света. 

И сега младежи и девойки са запленени от новата тенденция със симпатичното и леко странно име „Доматено момиче“.

Според модните експерти именно този женствен, нежен и „лек“ стил ще е на дома до края на това лято. Други пък казват, че и през есента дамите може да заложат на този стил облекло.

Кое е „доматеното момиче“?
Ако си представите, след като прочетете тази фраза, че млада дама се изчервява след бягане или от срам, тогава сте далеч от истината. Терминът „доматено момиче“ се заражда в една от социалните мрежи. По някаква неизвестна причина естетиката на италианските жени от последните десетилетия е наречена така.

Представете си лека, щастлива жена, чиято коса е разрошена от ветреца. Тя излага лицето си на слънчевите лъчи, наслаждава се на времето, гледката към морето, начина, по който ленената или копринената й рокля се люлее около краката й. 

Такава млада дама живее щастливо всеки ден, бавно, без да доказва нищо на никого. Тя отдавна осъзна, че основното нещо в живота е да живееш, да намираш радост във всеки ден и да бъдеш безсрамно доволен от себе си.

Естетика на „доматеното момиче“
Най-ярките препратки към новата тенденция може би могат да се нарекат София Лорен или героините на стари италиански филми: „Укротяване на опърничавата“, „Миризмата на жена“ и „Най-красивата съпруга“.

Основният аспект на тенденцията е естествеността. Минимум ярък грим, минимум стилизиращи продукти. „Доматените момичета“ изглеждат така, сякаш изобщо не са се старали да бъдат привлекателни.

Те са олицетворение на „бавния живот“: дълга закуска сутрин, спокойни разходки, четене на книга следобед.

В гардероба на „доматеното момиче” има много дрехи от естествени материи, тоалетите са удобни, женствени, но не и претенциозни. Роклите, топовете, летящите поли и копринените кърпички, широките тъмни очила - всичко това е за нея.

И все пак „доматеното момиче“ не е за външен вид или стил, а за начин на живот, за възприемането на себе си и другите. Ако забавите темпото, спрете да бързате и започнете да прекарвате повече време със себе си, забелязвайки радостните малки неща, тогава тоалетите и гримът скоро ще се променят сами.

Въпреки че можете да отидете в другата посока. Например, вместо дънки, облечете ефирна рокля или елегантен ленен панталон, завържете шал около врата си и скрийте очите си с тъмни очила, вземете плетена чанта и отидете на работа, като не забравяте да включите плейлист с весела италианска музика в слушалките. 

Вероятно усещането веднага ще се промени: стъпката ще се забави, раменете ще се изправят и същата щастлива усмивка, толкова характерна за красивите италианци, ще играе на устните ви. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Тони

Тони 30.07.2023 14:57

Какви хубави момичета е имало преди. Сега масово е трагедия- силикон и пластмаса...

Ягодово момиче

Ягодово момиче 30.07.2023 16:10

Може и малиново момиче ,как ги измисляте бееееее, тези ,,моди,,са ви изпили акъла !