Необикновената история на Принцеса Даяна – срамежливото момиче, което разтърси кралската мода (СНИМКИ)

Необикновената история на Принцеса Даяна – срамежливото момиче, което разтърси кралската мода (СНИМКИ)

Принцеса Даяна направи истинска революция в кралската мода. "Тя се превърна в модна икона по същия начин, по който Джаки Кенеди или Одри Хепбърн - непреходен, елегантен и все още модерен", казва Елери Лин, куратор на изложбата "Даяна: Нейната модна история" в двореца Кенсингтън в Лондон.

Наричана "Срамежливата Ди" преди брака си с принц Чарлз, през 1981 г. русокосата красавица излезе от черупката си и осъзна, че дрехите могат да бъдат използвани като мощен инструмент за комуникация.

"Принцесата работи в тясно сътрудничество с дизайнери като Катрин Уокър, за да оформи личността си чрез дрехи", разказва Софи Гудуин, моден директор на списание "Татлър".

Даяна усвои изкуството да носи подходящата рокля за подходящия повод. Тя носеше ярки дрехи, когато посещаваше хосписи, за да изглежда топло и достъпно. При чуждестранни посещения избираше тоалети, вдъхновени от националните цветове, като бялата рокля с червени краски при пътуването й до Япония през 1986 г. Дори си беше забранила ръкавиците, защото обичаше да е в контакт с хората, с които се среща.

Снимките на принцесата, която се ръкува с болни от СПИН пациенти през 1987 г., помогнаха за развенчаването на митовете около болестта, включително неоснователния страх, че тя се предава чрез допир.

Една от най-сниманите жени разбираше правилата на кралското облекло, но не се страхуваше да ги разчупва. Тя наруши протокола, обличайки черна вечерна рокля, носена официално от роялистките само по време на траур.

Нейни тоалети са включвали и мъжки елементи като смокинг и вратовръзка.


„Това е доста смел, забавен поглед, който не очаквате от принцеса”, посочва Лин.

Даяна е и първата жена в кралското семейство, носила панталони на вечерно събитие. Тя помогна и за модернизирането на кралския гардероб с тоалети, които оставиха трайни спомени.

Така например кадифената вечерна рокля на дизайнера Виктор Еделщайн, която принцесата облече в Белия дом през 1985 г., е една от най-известните й. В тази рокля принцесата танцува с американския актьор Джон Траволта на хита "Трябва да танцуваш" от филма "Треска в събота вечер", в който той участва. Наричана още „Роклята на Траволта”, тя дори има собствена страница в Уикипедия и беше продадена за 318 000 долара на търг през 2013 г.

 

Роклята, която носи принцеса Даяна на прием в Белия дом, когато танцува с Джон Траволта, е продадена за 240 000 лири на търг през 2013 г.

След развода си с принц Чарлс през 1996 г., Даяна отново смени стила си, изоставяйки британските дизайнери и насочвайки се към международни модни къщи като тези на Диор, Лакроа или Шанел.


Тя се освободи от излишните украшения, тафтата и големите бални рокли и избра по-дръзки тоалети като роклята в небесно синьо на Жак Азагури с дълбоко деколте и дължина над коляното, която изглеждаше недопустима за двореца.


"В продължение на години принцесата от Уелс беше единствената модна мания и предшественик на съвременния блясък, както го познаваме", пише Сара Мауър във в. „Дейли Мейл”.

Стилът на някогашната срамежливка е широко копиран, все още вдъхновява дизайнерите и дори има присъствие в ерата на социалните медии.

 

принцеса Даяна

 

Коментирай

СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ

СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ 15.06.2018 21:56

http://stefan-tcholakov.com/index.php?year=2018&p=poetbg&title=%CC%E0%E9%EA%EE+%EC%EE%FF%2C+%C0%E7+%E2%E8%E4%FF%F5+%F1%E2%E5%F2%E5%F9%E0+%C1%FA%EB%E3%E0%F0%E8%FF+%85

tcholakov.stefan2@gmail.com

[email protected] 15.06.2018 23:17

http://stefan-tcholakov.com/index.php?year=1981&id=9676&p=poetbg&title=%D2%CE%CB%D1%D2%CE%C9+-+%D1%C0%D5%C0%D0%CE%C2%C8%C7%DA%CC

мив

мив 18.06.2018 10:20

кухата й глава я остави без хубавите дрешки