logo

Едни от най-богатите хора в света споделиха малките си тайни, с които всеки може да натрупа тлъсти пачки

Едни от най-богатите хора в света споделиха малките си тайни, с които всеки може да натрупа тлъсти пачки

Едва ли на света има човек, който не иска да разполага с достатъчно средства, за да води нормален начин на живот и да задоволява всичките си прищявки. А защо не да се къпе в пари?

Да станеш милионер не е просто някаква невъзможна мечта. Статистиката показва, че повече от половината милионери са спечелили състоянието си самостоятелно. Уроците, които те ни дават, не гарантират, че ще се превърнете в най-богатия човек на света, но определено си заслужава да се вслушате в тях! 

Специално за вас събрахме най-мъдрите съвети за печеленето, спестяването и инвестирането на пари, с които ще ви помогнем значително да се приближите към мечтата си за по-добър живот. 

Правило 50/30/20

С помощта на това правило можете да планирате бюджета си. Разделете доходите си на 3 части. Първата е за разходи от първа необходимост. Заделяйте по 50% от ежемесечните си средства за разходи за жилище, транспорт, комунални услуги, покупка на продукти и т.н. Втората част са лични разходи. Предполага се, че можете да похарчите 30% от доходите си за развлечения, разходки по магазините, хоби... С две думи - за неща, които ви правят щастлива. Третата част спестявайте. 20% от заплатата си е добре да внасяте в някаква сметка.  

Тези сънища вещаят късмет и пари

Вслушайте се в съвета на милионера, предприемач и бизнес експерт Грант Кардон. "Бях беден и зная колко тежко е това. Отхвърлете всяка мисъл, че да бъдеш беден е нормално. Както казва Бил Гейтс: "Не си виновен, ако си роден беден. Но ако си умрял беден - това е твоя вина!"".

Пазарувайте на едро и по разпродажби 

Едва ли сте очаквала да чуете подобен съвет от някой милионер. Но не бива да се съмнявате, че този начин действително ще спести значителна част от средствата ви. Това важи и за нещата, които наистина смятате да използвате. "Да избиеш парите си, правейки редовни покупки, е много трудно. Много по-лесно е да пазаруваш изгодно, например да се запасиш за 2 години с макаронени изделия, когато ги продават с намаление от 50%. Така моментално възвръщате вложенията си. Това е истинско пестене!", казва бизнесменът Марк Кюбан.

Не ползвайте кредитни карти

Ако разполагате с кредитна карта, тя ви изкушава да си купите всичко, което ви се иска, независимо от това дали можете да си го позволите. С кредитната карта харчите пари, с които не разполагате. А високата лихва прави покупките ви още по-скъпи. "Кредитната карта е най-лошото вложение. Парите, които пестя, без да влизам в дългове, са много по-добри от всяка възвръщаемост, която теоретично мога да получа, като инвестирам на фондовия пазар. Мислех, че сключвам брилянтна сделка, докато не осъзнах, че трябва да погасявам кредита по картата на всеки 30 дни", споделя Марк Кюбан.

Старайте се да пазарувате директно от производителя

Когато купувате нещо от магазина, е добре да си зададете въпроса дали не е възможно да си го вземете директно от производителя. Много често се оказва, че една стока може да бъде поръчана на много по-ниска цена. Понякога, според условията на поръчката, трябва да купите определено количество от въпросната стока. В такъв случай можете да предложите на приятели да се присъединят към покупката ви, съблазнявайки ги с изгодната цена на сделката. 

 7 глупави навика, които издават, че сте израснала в бедност 

"Купувахме биологични продукти на убийствени цени, което ме накара да се замисля откъде магазините разполагат с тях. Направихме запитване, свързахме се с търговеца на едро и уточнихме условията на поръчката. Минималната поръчка беше за 250 долара. Така започнахме да събираме поръчките на приятели и организирахме доставката на прясна храна директно до вратата на домовете им", разказва Джеръд Сеслър, създател и ръководител на  HomeTask.

Да не се харчат пари - това е същото като да ги печелите

Очевидно е, че колкото по-малко пари харчите, толкова повече ви остават. Винаги подхождайте към покупките си рационално. Ако пазарувате импулсивно, преди всяка покупка е добре да си задавате въпроса: Наистина ли се нуждая от това? Какво ще стане, ако не си купя този артикул?

Страхотни трикчета, с които ще си спестите доста пари по време на почивката

„Хората винаги са изненадани, когато разберат, че не разполагам с цял гардероб, претъпкан с костюми. Купувам си по 3 костюма на всеки 5 години и имам общо 10 броя. Не ми трябват повече", споделя милиардерът Томас Буун Пикенс.

Живейте икономично

Най-големият проблем на голяма част от хората е, че харчат повече, отколкото печелят. Единственият начин да увеличите бюджета си, е да живеете по-икономично. 

Често се сблъскваме с хора, които си купуват скъпи апартаменти в престижни райони, само за да впечатлят околните. Те живеят за това како ще кажат за тях приятелите или роднините им. Мислете първо за себе си и живота си, а не за това как да направите впечатление!

„Не съм си купувал скъпи часовници или коли, докато бизнесът и инвестициите ми не започнаха да допринасят за стабилното увеличение на доходите ми. Продължих да карам Toyota Camry и когато станах милионер. Станете известни с отношението си към работата, а не с дрънкулките, които си купувате", съветва Грант Кардон.

Подсигурете се с пасивен доход

Принципът, от който се ръководят повечето хора и който никога няма да им помогне да забогатеят, е да работят усилено за всяка стотинка. В този случай времето им се равнява на пари. Познавате ли милионери, които правят пари само на работното си място? Разбира се, че не! Времето е много по-ценно от парите. Ето защо е важно да имаме пасивен доход.

ДЕСЕТ Фън Шуй забрани! Ако ги спазвате ще живеете в хармония и изобилия

"Можете ли да спестите 1 милион долара? Можете, но само ако сте много дисциплиниран! Трябва обаче и да можете да поемате малко риск, например да инвестирате в евтин взаимен фонд", казва един от най-богатите хора в САЩ Марк Кюбан.

Заобиколете се с успешни хора

Хората от обкръжението ви оказват огромно влияние на живота и начина ви на мислене. Ако се обградите с талантливи хора, които споделят вашите виждания, ще ви бъде много по-лесно да генерирате и прилагате новите си идеи. Прекарайте времето си с хора, които не само ви вдъхновяват, но и ви карат да действате и мечтаете за повече.

„В повечето случаи собственият ви капитал отразява нивото на вашите близки приятели. Завързвайте контактите с хора, които са по-успешни от вас - това ще ви позволи да мислите по-широко и значително да увеличите доходите си. Истината е, че милионерите преценяват парите по различен начин от средната класа и можете да научите много, докато общувате с тях", казва мултимилионерът и автор на книгата "Как мислят богатите" Стийв Сейбъл.

Парите не са всичко

Парите са важен фактор в нашия живот. Той определя къде живеем, какво ядем и какво притежаваме. Но парите далеч не са най-важното. Можете да си купите къща, но не и семейството, с което да живеете в нея. Парите подобряват качеството на живот. Но нищо не може да се сравни с подкрепата на семейството и приятелите, здравето и чувството за щастие.

Как да превърнем хобито си в успешен бизнес?

„Не трябва да жертвате здравето, семейството, приятелите и други важни неща от живота в името на парите. Загубих няколко приятели и изострих ред други взаимоотношения, защото твърде често оставах в офиса след работа или се трудех през почивните дни. И въпреки че наистина вярвам, че парите са свобода, те просто са инструмент за получаване на други по-важни неща", споделя Грант Сабатие.

Честно казано, едва ли ще спечелите много пари, само като следвате списъка с правила и препоръки. Но развитието на здравословни финансови навици е голяма стъпка по пътя към материалния успех. Единствената пречка, която ви разделя от големите ви мечти и цели, е отношението към парите! /jenata.blitz.bg

 

 

 

 

Коментирай