Какво не трябва да се прави, когато в дома ви почине близък

Какво не трябва да се прави, когато в дома ви почине близък

По-добре се въздържайте от тези действия, за да не навредите на себе си и на душата на покойника

Смъртта е естествен процес. Мнозина обаче изпитват страх и безпокойство пред това трагично събитие.

Когато в нечий дом нахлуе подобна беда, не всеки знае да как да действа. И много хора нямат представа какво трябва и какво категорично не бива да правят след трагедията.

Горчивината от загубата е породила различни обичаи и суеверия. Вярванията, които са достигнали до нас през вековете, едновременно помагат на близките да се справят със скръбта си и да уважат починалия. 

Има обаче и неща, които категорично не могат да се правят, когато някой близък си отиде. 

За нищо на света не правете това с вещите на починали роднини

Ето от какво да се въздържате, за да не навредите на себе си и на душата на покойника, докато той все още е в този свят:

Да оставяте огледалата непокрити 

Едно от най-разпространените поверия е задължително да покриете огледалата в къща, в която е починал любим човек. Това е свързано с вярването, че огледалата могат да се превърнат в капан за душата на починалия, пречейки му да намери покой.

Поверието също така предполага, че огледалото може да донесе нещастие на живите. Затова и първото нещо, което трябва да направите, когато човек е починал, е да покриете отразяващите повърхности.

Да оставите очите на починалия отворени

Според традицията очите на починалия трябва да бъдат затворени. Това суеверие идва от Древна Гърция, където са поставяли златни монети върху очите на покойника, за да му осигурят плавен преход към отвъдното.

Отворените очи, според суеверието, могат да върнат душата на починалия обратно в света на живите, причинявайки тревога на близките му.

Да миете пода и да перете

Докато починалият е в стаята, е най-добре да отложите чистенето и миенето.

Психолог разкри защо починалите ни близки често ни навестяват насън

Почистването и проветряването след изнасянето на ковчега от къщата обаче се счита за приемливо. Това помага да се изчисти пространството от негативна енергия и да се предпази семейството от нещастия и болести.

Да изнасяте ковчега с краката към къщата

Широко разпространено суеверие забранява изнасянето на ковчега с покойника с краката към къщата, тъй като според вярванията това може да накара душата му да копнее за предишния дом и да се опита да се върне. Ковчегът трябва да се носи само с краката напред.

Също така се счита за неуместно да се ходи зад ковчега, тъй като това, според суеверието, може да привлече смъртта.

Да гледате погребалната процесия през прозореца

Има суеверие, което забранява погребалната процесия да се гледа през прозореца, тъй като душата на починалия, според вярванията, може да "отвлече" някой, който наруши тази забрана.

Да слагате снимки на близки и приятели в ковчега

При никакви обстоятелства в ковчега не трябва да се поставят снимки на живи приятели и роднини на починалия. Това може да доведе до негативни последици и дори до трагична смърт. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

Коментирай