Сара си купи над 100-годишна рокля, а в таен джоб намери мистериозна бележка СНИМКИ

Сара си купи над 100-годишна рокля, а в таен джоб намери мистериозна бележка СНИМКИ

Изследовател прави пробив и успява да разшифрова тайния набор от думи

Жена от САЩ намери бележка с мистериозен код, скрита в таен джоб в ретро рокля от 19-ти век. Това съобщава CNN.

Колекционерката на исторически дрехи Сара Ривърс Кофийлд купува рокля от антикварен магазин на остров Ман през 2013 г., която тя грубо датира от 1880-те.

Дрехата е идеално запазена, въпреки възрастта си: сивата коприна, дантелата и металните копчета са в идеален ред. Кофийлд платила 100 долара за роклята.

След известно време жената открила таен джоб близо до корсажа на роклята. До него бил пришит етикет с фамилното име на собственика - Бенет.

Вътре имало две страници хартия, покрити със странен набор от думи.

„Бисмарк, по-ниско, листа, долар, буркан, Калгари, Куба, разоръжи, опровергай, патица, Фаган“, гласят първите четири реда. Кофийлд разбира, че си има работа с код.

Неспособна да го дешифрира сама, жената създава блог, в който заедно с читателите си се опитва да разбере какво означава мистериозният набор от думи. Скоро, загубила надежда да намери отговор, тя се отказа да опитва.

Някои ентусиасти обаче продължили да търсят решение на кода. През 2018 г. Уейн Чан, изследовател от Университета на Манитоба в Канада, се натъква на кода в интернет. Той прегледал 170 книги за криптиране, но не намерил ключа.

Той се отказва след няколко месеца, но няколко години по-късно започва да проучва ерата на телеграфа, включително метеорологичните кодове, използвани в Северна Америка по това време. С това знание Чан направил пробив в началото на 2023 г.

Той разбрал, че кодираните съобщения всъщност са били прогнози за времето. Прогнозата е криптирана не от съображения за секретност, а защото позволявало на синоптиците да сведат прогнозите за времето до няколко думи.

В ерата на телеграфа подобна стенография е била по-евтина от изпращането на съобщение с много думи и показания на температурата. Всяка дума представлява метеорологични променливи като температура, скорост на вятъра и барометрично налягане на определено място и време на деня. Чан разбрал, че бележката съдържа криптирана прогноза за 27 май за жп гарата Бисмарк. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай