Сложете това до авокадото и гледайте как узрява за броени часове

Шеф Кейт Бернот разкри малко позната, но научно обоснована тайна, която ще ви спести чакането и ще запази вкуса на плода

https://jenata.blitz.bg/relaks/slozhete-tova-do-avokadoto-i-gledayte-kak-uzryava-za-broeni-chasove Jenata.blitz.bg
Сложете това до авокадото и гледайте как узрява за броени часове

Чакането авокадото най-после да омекне понякога е като изпитание на търпението – особено когато вече сте планирали салата или гуакамоле. Но главният готвач от America's Test Kitchen Кейт Бернот разкри изненадващо лесен трик, с който да ускорите узряването му – без микровълнова, без промяна във вкуса и без компромиси с текстурата. Нужно е само едно допълнение… и малко топлина.

„Докато някои хора предпочитат да затоплят авокадото си в микровълнова фурна като бързо решение за узряването му, има по-ефективен метод“, казва той, цитиран от express.co.uk.

Ето какво да направите, за да узрее авокадото по-бързо

Отбелязва се, че нагряването на авокадото може да го направи меко и неприятно на вкус, но поставянето му в торбичка с друг плод кара то да узрее по-бързо, като същевременно запазва вкуса си.

Според готвача, всичко, което трябва да направите, е да поставите неузрели авокадо в торбичка с банан. За да ускорите процеса още повече, поставете торбата на топло място в кухнята. 

„Опитах го... и за по-малко от два дни имах готово за хапване и готвене авокадо – при това идеално узряло. Съпругът ми смята, че имам магически сили за узряване на плодове, но аз използвах проста наука“, сподели Бернот.

Методът работи, защото бананите произвеждат много етилен. Това кара авокадото да преобразува нишестетата си в захар, което ускорява процеса на зреене.

За да определите дали авокадото ви е напълно узряло, Кейт препоръчва да натиснете долната част на авокадото - дебелия, кръгъл край. Ако тази част е узряла и мека на допир, останалата част също ще е такава.

„Авокадото е това, което се нарича климактеричен плод, което означава, че узрява след като бъде отбрано, когато нивото на етилен в него достигне определена точка. 

Етиленът действа като растителен хормон, сигнализирайки на плода, че трябва да ускори малко узряването си. Когато един плод отдели етилен, други климактерични плодове наблизо получават посланието, че е време и те да узреят“, добави готвачът. / jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай