logo

Тест: Едва 25% от хората на Земята могат да видят всички цветове! А вие колко открихте?

Тест: Едва 25% от хората на Земята могат да видят всички цветове! А вие колко открихте?

От деца всички сме наясно с простите неща - тревата е зелена, небето е синьо. Когато родителите ми решиха да ме изпратят в художествено училище, бях изумена, че тези два цвята - на тревата и небето, се получават след смесване на други цветове. Оказа се, че различните хора възприемат цветовия спектър по различен начин. Всичко зависи от броя на фоточувствителните рецептори в очите ни.

Професор Диана Дервал (специалист по невромаркетинг) разработи уникален тест, който може да покаже колко рецептори има всеки. 

Този тест е доста прост. Пребройте колко цветове виждате на тази снимка? Резултатите от теста ще откриете по-надолу:

Ако видите:

По-малко от 20 нюанса. Имате два вида рецептори в окото си. Една четвърт от всички хора виждат света по този начин! Освен това дори кучето ви вижда цветовете така. Такива хора предпочитат да носят дрехи от черни, бежови, сини нюанси.

От 20 до 32 нюанса. Вие имате три вида рецептори в окото си. Можете ясно да направите разлика между синьо, зелено и червено. В гардероба ви могат да бъдат открити дрехи от различни нюанси, защото можете да ги различите добре. В тази категория спада 50% от човечеството.

От 33 до 39 оттенъка. Приемете нашите поздравления, виждате околния свят през очите на пчела. Имате четири вида рецептори в окото. Интересното е, че хората от този тип са раздразнени от жълтия цвят, така че е малко вероятно да носят такива дрехи. Около 25% от хората имат такова зрение.

Повече от 39 нюанса. Да, хванахме ви! Тук правилото "колкото повече, толкова по-добре" не важи. На снимката има само 39 нюанса. Доктор Дервал дори твърди, че те се виждат само на хартиен носите, а на монитора окото може да различи даже по-малко - около 35./jenata.blitz.bg

Коментирай

Иван Ненов

Иван Ненов 06.08.2018 11:44

Зависи на кой монитор се гледат цветовете Задължително е този тест да се направи снимка на хартия за да бъде достоверен .