Търговец каза как да изберем най-вкусната диня, а диетоложка предупреди какви рискове крие тя

Бъдете внимателни, тъй като в редки случаи сочният летен плод може да се окаже изключително опасен за здравето ни

https://jenata.blitz.bg/relaks/trgovec-kaza-kak-da-izberem-nai-vkusnata-dinya-a-dietolozka-predupredi-kakvi-riskove-krie-tya Jenata.blitz.bg
Търговец каза как да изберем най-вкусната диня, а диетоложка предупреди какви рискове крие тя

Лятото вече е тук. С настъпването на топлите месеци и менюто ни – съзнателно или не, се променя.

Все по-често искаме да хапваме нещо по-сладичко, но и лекичко. А сякаш най-доброто решение за това е динята.

Да, но на всеки му се иска да яде сочна и вкусна диня. Не всеки път обаче попадаме на правилния избор. Именно заради това сега от jenata.blitz.bg ще поговорим за някои от най-важните неща, които трябва да знаете за динята, а и как да изберете най-сладката и сочна.

„Разпространеното мнение, че динята лесно абсорбира инсектициди и пестициди, е погрешно“, това заяви опитният градинар и търговец Андрей Туманов.

По думите му дините практически не се третират с пестициди. Не са известни и реални случаи на отравяне с нитрати.

„Най-вероятно, ако динята е причината за отравянето, това не се дължи на факта, че е отгледана неправилно“, категорично заяви той.

В същото време Андрей обясни за какво да внимавате, когато избирате и купувате популярното лятно лакомство. 

„Първо, трябва внимателно да я разгледате: трябва да е здрава, без пукнатини и вдлъбнатини. Всяка пукнатина в плода може да доведе до появата на вредни микроорганизми там. 

Второ, опасно е да купувате вече нарязани дини“, каза търговецът, който сам отглежда плодовете си.

В същото време д-р Елена Соломатина, която е диетолог и кандидат на медицинските науки, предупреди, че понякога кората на динята е опасна за хората. 

Диетолог: Не яжте семките на динята! Опасно е!

„На първо място динята се разваля достатъчно бързо, ако кората й е повредена“, отбеляза тя и подчерта: „Преди консумация кората трябва да се измие обилно с гъба. 

Както биологичната, така и химическата мръсотия могат да преминат от кората в парчетата диня и оттам в човешкия стомах. В този случай съществува риск от отравяне“.

„За да узрее по-бързо динята, често се подхранва със селитра – азотни торове, това са нитрати, които после преминават в нитрити“, уточни д-р Соломатина.

„Тези вещества блокират преноса на кислород и забавят метаболитните процеси в тъканите и клетките на тялото“, обясни лекарят. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
5 Коментара
Фълю
преди 1 година

Абе Най-добре - ЯЖТЕ МИ ХУЯ !!!

Откажи
Хую
преди 1 година

И моя хуй , пробвайте дали е сладък...

Откажи
Айларипи
преди 1 година

Абсолютни глупости.Избирайте дини с голяма точка на " дупето". Това са"женски "- сладки и сочни.Успех.

Откажи
Без
преди 1 година

Че та и без да избираш тука

Откажи
Ние
преди 1 година

Кво сме ти виновни

Откажи