logo

За нищо на света не пипайте това цвете: Отровно е!

За нищо на света не пипайте това цвете: Отровно е!

Да, то е много красиво и се среща на много места у нас, но е опасно

Цветята могат да зарадват всеки човек. Те са идеален подарък за повод, а поднесени без повод са още по-специални.

Често у дома имаме много растения в саксия, а друг път слагаме букети във вазите вкъщи. Понякога пък самите ние берем букет от цветя, които сме видели навън и са хванали окото ни!

Но! Точно последното начинание може да се окаже не просто опасно, а направо смъртоносно. Ще попитате – „Защо?“. Отговорът е прост!

Оказа се, че в България има едно цвете, което е много красиво и расте на много места, но е отровно. Или поне така казва общопрактикуващият лекар д-р Сергей Алендеев.

„Става въпрос за лютичето. То цъфти основно през цялото лято покрай пътищата и бреговете на реките и несъмнено е приятно за окото. Въпреки това е по-добре просто да се любувате на тези цветя, но не и да ги берете, тъй като те са отровни“, казва д-р Алендеев. 

Растението, според него, съдържа протоанемонин, който предизвиква дразнене на лигавицата на очите и ларинкса.

„Дори вдишването на аромата на лютиче може да предизвика усещане за парене в носа и тежки алергични реакции. Симптомите на отравяне с лютиче са парене в устата, гърлото, болки в корема, гадене, кървене и температура”, обясни експертът.

В същото време той отбеляза, че когато се изсуши, цветето губи токсичните си свойства и дори се използва в народната медицина. Т“ова обаче е възможно само след консултация с реално практикуващи лекари“, заключи Алендеев. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Alex

Alex 15.11.2023 18:05

Аууу,на снимката вече цъфна правилната дума- НЕ ПИПАЙТЕ цветето!Браво!

DanaS

DanaS 16.11.2023 20:44

Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук----- https://paply.org/ketobg

Ралица

Ралица 18.11.2023 17:40

На снимката,не е лютиче