logo

Замисляла ли си се защо любимият ти парфюм те прави толкова неустоима? Причината ще те остави без думи!

Замисляла ли си се защо любимият ти парфюм те прави толкова неустоима? Причината ще те остави без думи!

Всички знаем, че парфюмите съдържат цветни, плодови и цитрусови нотки. Много от нас са запомнили наименования като амбра, пачули , уд и така нататък. Но дори и не предполагаме, че в любимия ни аромат има и отровни нотки.

В парфюмерията доста често се експериментира с опасни растения. Ето кои са най-разпространените:

Мандрагора

Това растение се споменава много пъти по страниците на книгите за Хари Потър и е отровно. Често пъти на корена му се приписва магичен ефект заради сходството му с човешката фигура и халюциногенните му свойства.

В Средновековието черните магьосници са смятали, че при изкопаване, коренът му е издавал див вик и всеки, който го чуе, умира. Днес това растение влиза в състава на успокоителните препарати, „серума на истината” и вдъхновява парфюмиерите от цял свят.

Мак

Една от разновидностите на мака - опиумът, е високо ценен в медицината като болкоуспокояващо, сънотворно, антитусивно и спазмолитично средство. Морфинът, който се добива от този вид мак, се приема като болкоуспокояващо след провеждането на операции.

Почти всички препарати, в които се съдържа опиум, са отровни, а честата им употреба води до поражение на централната нервна система или до наркотична зависимост.

Тайнствената природа на мака и способността му да носи радост или да убива болката, вдъхновява създателите на парфюми за нови аромати. Това е символ на забравата, мечтата, съня, дори и смъртта. Очарователна смес за опияняващи аромати!

Татул

Ако вземем предвид народните му названия (умопомрачаваща трева, луда трева, лунно цвете), можем да разберем откъде идва огромният интерес на производителите на парфюми към това растение. Татулът се е сдобил с тези наименования заради способността си да довежда до състояние, подобно на транс и да предизвиква халюцинации. Когато е под въздействието му, човек не може да различи реалността от фантазията.

Ароматите, които съдържат нотка татул, са вдъхновени от митовете, фантазиите и вълшебните образи на създателите си.

Момина сълза

В големи количества това нежно на пръв поглед цвете е много отровно. Особено опасни са плодовете на това растение.

Парфюмиерите са привлечени от удивителния контраст между нежен външен вид и смъртоносен цвят. Неслучайно момината сълза беше любимото цвете на самия Кристиан Диор!/jenata.blitz.bg

Коментирай