logo

Психолог: Ето защо мъжете не искат да се женят

Психолог: Ето защо мъжете не искат да се женят

Има куп причини представителите на силния пол да не желаят да предлагат брак на половинката си, категорична е Елизавета Филоненко

Често пъти мъжете отказват да предложат брак на половинките си. Но защо това е така?

Е, психологът Елизавета Филоненко посочи редицапричини за нежеланието на мъжете да се женят и да поемат отговорност за жената и семейството. 

„За един мъж бракът коренно променя нивото на отговорност. В граждански съюз той се чувства по-обвързан, мъжът е психологически и юридически по-малко отговорен за жената, ако нямат брак и не е длъжен например да я издържа или да споделя придобито имущество в случай на раздяла“, обясни психологът.

С брака, продължи тя, финансовата тежест за мъжа се увеличава: най-често жената очаква съпругът й да я подкрепя финансово. „Мъжът обаче разбира, че няма да започне да печели повече без допълнителни усилия и перспективата да се напряга не го вдъхновява“, отбеляза Филоненко.

Според психолога мъжете също се бавят да направят решителната крачка поради несигурността, че ще могат да живеят с тази жена цял живот. Също така, според Филоненко, мъжете не виждат никаква полза от регистрирането на брак, тъй като и без него те могат да имат всичко, което ще бъде след сватбата: общо домакинство и свободно време, интимност и подкрепа.

Психологът отбеляза, че някои мъже са по-малко заинтересовани да имат дете, отколкото жените. Следователно нежеланието да имате деца е друга причина да не се ожените, ако бракът е свързан с попълване на семейството.

„И последният сравнително скорошен фактор е „великолепна сватба, която задължително трябва широко да е отразена в социалните мрежи“. Често за една жена най-важното за сватбата е тя да е луксозна и да качи куп снимки онлайн. Тя няма толкова нужда да се жени, но сватбата е жизненоважна от към социалния й живот. Това може да се превърне във фикс идея и мечта за цял живот“, добави Филоненко.

„Често, за да не уведоми директно любимата си, че харченето за празненство, пръстени и меден месец на Малдивите е границата на мечтите му, мъжът отлага брака си по всякакъв начин“, заключи психологът. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

и аз не искам

и аз не искам 11.03.2023 15:37

Аз съм жена и не искам да се женя понеже повечето са прости и бедни. На мен ми трябват пари, за да живея комфортно.