Съпрузи без брачни халки: Какво казват психолозите за тях

Всеки знае, че това бижу „сигнализира“ на останалите, че сме семейни

https://jenata.blitz.bg/tya-i-toy/spruzi-bez-bracni-xalki-kakvo-kazvat-psixolozite-za-tyax Jenata.blitz.bg
Съпрузи без брачни халки: Какво казват психолозите за тях

Брачната халка е традиционен символ, който показва на другите, че даден човек е семеен. Но доста често съпругът или съпругата, или дори и двамата съпрузи, не носят тези пръстени по различни причини. 

Но какво казват психолозите по този въпрос?

Интересна статистика сочи, че много съпрузи в България не носят брачни халки. Може да има няколко причини, поради които женен човек не носи брачната си халка. Освен това самият съпруг най-вероятно искрено вярва в най-безобидната версия. 

Но психолозите твърдят, че всичко е много по-просто.

Професорът и доктор на университета в Чикаго Дарио Маестриприери проведе цяло психологическо изследване по тази тема. 

Той твърди, че в крайна сметка е разделил съпрузите, които са се съгласили да бъдат тествани по темата, на две конкретни категории, а именно: който има алергия към метала, от който е изработена сватбената халка, и всички останали. 

Ако човек няма много основателна причина, предимно здравословна, да не носи атрибута на брака, тогава той просто не иска да рекламира, че е в официална семейна връзка. И ако това е така, то това означава, че въпросният човек е готов на лек флирт, на открито предателство или дори на смяна на половинката. 

Друго обяснение защо на ръката няма сватбен пръстен д-р Маестриприери смята за измислица.

Успокойте егото си

Заключенията на американския изследовател са частично потвърдени от Тим Уонли, психолог от Австралия. Той проучи 1,5 хиляди въпросника, попълнени от семейни двойки, и установи, че ако на ръката на мъж или жена няма сватбен пръстен, това наистина показва, че човекът не иска да покаже на другите, че е женен. 

Но има и друг вариант.

Случва се свободолюбив човек да не иска да признае пред себе си, че принадлежи само на съпруга си и на никой друг. Мъж или жена подсъзнателно се съпротивлява на възникналото „брачно потисничество“, въпреки че животът в семейството може да бъде външно нормален или дори щастлив. 

Но брачният пръстен психологически „оказва натиск“ върху собственото „его“ и за да си възвърне предишното „статукво“ и подсъзнателно да се успокои, човек го оставя у дома, някъде на сигурно и уединено място.

Може би това няма да е единствената стъпка, за да докаже на себе си, че въпреки печата върху документите за брак, той все още е свободен. Човек може да се отдаде на флирт и може би дори на изневяра, но не е задължително да реши да разруши съществуващ брак. 

Тим Уенли вярва, че ако такива хора сключат договор, те ще го направят, след като са претеглили и обмислили всичко, така че най-вероятно няма да нарушат трудно създадената „структура на живота си“, само за да почувстват „полъх на свобода“. ”

Играйте главната „роля“ в семейството

И все пак, както уверяват експерти от Международната професионална асоциация на психолозите, мъжете са по-склонни да не носят брачни халки след брака, отколкото жените. Те дори назовават числата - 90% от съпрузите са само 9% от съпругите. 

Но какво се случва с тези жени, които не искат да покажат на другите, че са женени?

Психолозите твърдят, че това често са дами на млада или средна възраст с висше образование, стремящи се към активна себереализация, притежаващи не само остър ум, постоянство и решителност, но и приятни външни характеристики. Бракът за тях не е най-важното постижение в живота, стремят се към професионален или финансов успех единствено чрез собствените си качества и умения. 

Такива съпруги не са доволни от тясната рамка на традиционните представи за ролята на жените в семейството. Със свалянето на сватбения си пръстен те също несъзнателно протестират срещу статуса, който демонстрира това бижу.

Друга причина са семейните проблеми

Активните и амбициозни жени, способни да печелят повече от половинките си, често играят основна роля в техните семейства. Съпругът, изместен на заден план и в резултат на това изпитващ психологически проблеми, често се превръща в източник на маргинализация на атмосферата в семейството. 

Честите скандали водят жената до заключението, че тя няма нужда от такъв съпруг и бракът й не е бил успешен, което означава, че пръстенът, символизиращ брака, е напълно фалшив.

Затова пръстенът остава забравен някъде сред бижутата, просто като спомен от минали мечти. Но е възможно да има друг брак, в който новият брачен пръстен винаги ще присъства на безименния пръст. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай