Пролетта носи със себе си слънчеви дни, добро настроение и първите оригинални и здравословни пролетни супи от свежи зелении. Те насищат организма ни с витамини, внимателно се грижат за стомаха и ни радват с несравнимия си вкус и аромат.
Днес от jenata.blitz.bg специално за вас сме подбрали няколко рецепти за витаминозни супички, с които лесно ще преминете на по-лека и полезна храна, за да укрепите отслабения си имунитет и да се избавите от качените през зимата излишни килограми.
Най-голям проблем за организма ни през пролетта е авитаминозата. Затова и истинските пролетни супи трябва да ни заредят с полезни вещества, да засилят имунната ни система и в същото време да не са толкова калорични и тежки като зимните.
Никога в живота си не сте яли.... „Агнешки палачинки” (СНИМКИ)
Свежите зелении и сезонни кореноплодни култури се справят идеално с тази задача! Коприва, киселец, див чесън, корен от целина, пащърнак, дайкон... Това е истинска съкровищница от витамини и богатството, което е грехота да не се използва за приготвяне на супите.
Започваме с първото ни предложение - супа от див чесън.
За приготвянето й не са необходими кой знае какви специални продукти, а чесънът й придава изключително необичаен вкус.
Необходими продукти:
250 гр. картофи
100 гр. моркови
100 гр. див чесън
1/2 ч. перлен ечемик
3 яйца
2 л. бульон
200 грама месо
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Накиснете ечемика за една нощ. Варете го до готовност, след което излейте водата. Нарежете картофите на кубчета, а морковите на кръгчета. Залейте с бульона и варете около 30 минути.
Измийте дивия чесън и го нарежете на дребно. Към почти готовите зеленчуци добавете ечемика и дивия чесън. Варете до готовност на зеленчуците, посолете и сервирайте след час.
Майка ми показа уникална рецепта за мусака, всички вкъщи полудяха по нея! (СНИМКИ)
Следващото ни предложение е тази диетична супичка от целина.
Ако се подложите на подобна диета, в продължение на седмица всеки ден трябва да приемате по 1,5 л. от тази супа. Освен нея може да похапвате и други продукти!
Ето и списъка с необходимите продукти за приготвянето й:
400 гр. целина
500 гр. бяло зеле
3 домата
5 глави лук
1 сладка чушка
сол и пипер на вкус
зелени подправки
Начин на приготвяне:
Нарежете зеленчуците. Сложете ги в тенджера с обем 3 литра и ги залейте с вода. Сложете тенджерата на огъня, изчакайте да заври и варете супата още 10 минути. Намалете огъня и варете, докато всички зеленчуци не станат много меки.
Пръстите ще се оближете с този пилешки пилаф в тиган
Добър апетити и успешно отслабване!
Следващата ни витаминозна бомба е този зелен борш с коприва и киселец. Киселецът е много богат на витамини А, С, К, В, освен това съдържа калий, калций, желязо и магнезий. Боршът с киселец е вкусно и нискокалорично ястие, което е чудесно за всеки, който стриктно следи броя на калориите, които приема!
За приготвянето на тази супа са ви необходими:
300 гр. свинско месо с кокал
2–2,5 л. вода
5-6 картофа
1 морков
1 глава лук
връзка киселец
връзка млада коприва
копър и магданоз
2 суп. лъжици доматено пюре
2 суп. лъжици растително масло
3 яйца
2 скилидки чесън
заквасена сметана за сервиране
сол, подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте месото и го залейте със студена вода. Сложете на огъня. Изчакайте да заври и махнете тенджерата. Оберете пяната и излейте първия бульон. Напълнете тенджерата с нова вода и сложете на котлона. Варете на слаб огън до пълна готовност на месото.
Толкова вкусни пържени яйчица през живота си не сте яли!
Извадете месото от бульона, отделете от кокала, нарежете го на парчета и го върнете обратно в тенджерата. Ако водата е извряла прекалено много, налейте още и осолете.
Картофите нарежете на средни кубчета.
Залейте младата коприва с вряла вода и я оставете за 10 минути. Изчистете лука и го нарежете на кубчета, моркова настържете на ренде. В тигана налейте малко растително олио и запържете лука до златист цвят. След това добавете моркова и доматеното пюре и разбъркайте. Оставете на огъня още 2 минути, след това сложете капак на тигана и изключете котлона.
Всички в дома ви ще се нахвърлят с апетит към това задушено шкембе, тайната му е в...
Нарежете киселеца, копривата и другите зелени подправки на дребно и прибавете към борша. Изчакайте да кипне, добавете подправките и запържените лук, моркови и домати. Към края добавете малко чесънче. Сервирайте с нарязано сварено яйце и заквасена сметана.
Крем супа от праз лук и лимон
Празът е изключително подходящ за приготвянето на крем супа. А когато прибавите настъргана лимонова кора и малко вино, вкусът й ще стане още по-съблазнителен!
Необходими продукти:
2 стръка праз
6 скилидки чесън
2 суп. лъжици растително масло
2 лимона
4 суп. лъжици пилешки бульон
50 мл. сухо бяло вино
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте лука и го нарежете на колелца. Загрейте маслото в тенджера на среден огън и сложете лука и пасирания чесън. Гответе около 10-ина минути. Изтискайте сока от лимона, а кората настържете. След това добавете пилешкия бульон и виното. Намалете огъня и оставете да ври за около час. Пасирайте и овкусете.
"Пролетна" супа от замразени зеленчуци
Това ястие е много подходящо за ранна пролет, когато тежките зимни манджи са ви дошли до гуша и ви се иска нещо свежо и леко. В този случай замразените зеленчуци, отлично съхранили летните витамини, са просто незаменими!
За приготвянето на тази супа са ви необходими:
2 картофа
1/2 морков
100 гр. замразено брюкселски зеле
60 гр. замразени броколи
60 гр. замразен карфиол
70 гр. замразен зелен грах
копър или магданоз
сол на вкус
заквасена сметана за сервиране (по избор)
Начин на приготвяне:
В двулитрова тенджера налейте литър вода и включете котлона на среден огън. Във вече заврялата вода добавете нарязаните на кубчета картофи и морковите, нарязани на колелца. Оставете зеленчуците да врат около 7 минути под капак.
Четири неописуемо вкусни пролетни салати
Добавете замразеното брюкселско зеле. Когато водата отново заври, прибавете и карфиола и броколите.
Изчакайте супата отново да започне да кипи, след което намалете котлона. Гответе още 3-4 минути, след това добавете зеления грах и гответе под капак още 5 минути, докато всички зеленчуци омекнат. Малко преди ястието да стане готово, добавете нарязаните зелени подправки и солта.
Надяваме се, че нашите свежи и изключително полезни пролетни предложения са ви харесали! Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки