logo

Чудни рецепти за Атанасовден! Задължително сложете тези традиционни вкусотии на масата

Чудни рецепти за Атанасовден! Задължително сложете тези традиционни вкусотии на масата

Атанасовден се празнува на 18 януари. На този ден се разрешава вино и елей. В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива, пише vkusnotiiki.bg.

Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!" Затова и празникът е известен и като "Среди зима". 

Стопаните гадаели по времето на Атанасовден, дали ще е плодородна годината. "Дебел сняг - дебел комат" - имало ли много сняг, голям берекет се очаквал.

На места на Атанасовден се правят общоселски курбани, за да не се разболяват хората. Характерни са и лични курбани, с които се омилостивява светеца, да излекува тежка болест или страшно премеждие. Характерен за празника е и ритуала побратимяване, които се изпълнява и на Ивановден. 

Подбрахме няколко лесни рецепти, които може да се приготвят за празничната трапеза.

Атанасова салата

Продукти:

500 г картофи

1 (600 г) буркан кисели краставички

5-6 скилидки чесън

200 г майонеза

200 г кисело мляко

10 броя маслини

сварено яйце по желание

Приготвяне:

• Картофите се сваряват, обелват и нарязват на дребно и се посоляват на вкус.

• Краставиците също се режат на дребно.

• Скилидките чесън се счукват (по желание може да се намалят)

• Всичко се обърква на сухо.

• Прибавят се смесените майонеза и мляко и отново се обърква.

• Атанасовата салата се украсява отгоре с маслините и сварените яйца.

Бутер плетеница

Подготовка:15 мин.

Готвене:20 мин.

Порции:6

Продукти:

450 г бутертесто

6-7 наденички

1 белтък за намазване

Приготвяне:

• Бутер тестото се нарязва на ленти по дължината на листа, но не до края.

• Поставя се в тава, покрита с намазнена хартия за печене.

• Надениците се вплитат шахматно между лентите.

• Отгоре се намазват с белтъка.

• Пекат се в силна фурна до готовност.

Източник: gotvetesmen.com

Пиле с ориз

Порции: 3-4

Общо време: 60 минути

Необходими продукти:

800 гр пилешки бутчета 200 гр. ориз (1 чаена чаша)60 гр. краве масло чубрицачерен пиперсол

Как да си приготвим Пиле с ориз

Месото се сварява цяло в подсолена вода.

Оризът се задушава в маслото, след което се залива с 3 ч.ч. бульон от пилето и се вари, докато поомекне, но все още има течност – около 3 минути.

В намазана с мазнина тавичка се изсипва оризът, а върху него се поставя месото. Поръсва се с черен пипер, чубрица и сол и се запича във фурната. Поднася се със салата според сезона.

Шоколадова бомба

Порции: 12-14 

Трудност: Лесно

Общо време: 50 минути

Необходими продукти:

5 яйца1 1/2 ч.ч. захар2 ч.ч. брашно1/2 ч.ч. олио6 с.л. преварена изстудена вода1 пакетче бакпулвер2 пакетчета ванилия2 капки есенция от ром ( по желание )1 пакетче какаоЗа украсата:1 пакетче шоколадови пръчици1 бурканче течен шоколад

Как да си приготвим шоколадовата бомба

Яйцата се разбиват, след това се добавя захарта и пак се разбива, слагат се водата, олиото и брашното и се разбърква. След това се прибавя какаото, ванилията, бакпулвера и есенцията. Разбива се докато се получи хомогенна смес.

Тя се излива в предварително намазана с олио, кексова форма и се пече в предварително загрята фурна на 150 градуса за 20 - 25 мин.

След като изтине се намазва обилно с шоколад и отгоре се поръсва с шоколадови пръчици. Оставя се да се втвърди за около 15 мин и е готов за консумиране.

Коментирай