Атанасовден се празнува на 18 януари. На този ден се разрешава вино и елей. В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива, пише vkusnotiiki.bg.
Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!" Затова и празникът е известен и като "Среди зима".
Стопаните гадаели по времето на Атанасовден, дали ще е плодородна годината. "Дебел сняг - дебел комат" - имало ли много сняг, голям берекет се очаквал.
На места на Атанасовден се правят общоселски курбани, за да не се разболяват хората. Характерни са и лични курбани, с които се омилостивява светеца, да излекува тежка болест или страшно премеждие. Характерен за празника е и ритуала побратимяване, които се изпълнява и на Ивановден.
Подбрахме няколко лесни рецепти, които може да се приготвят за празничната трапеза.
Атанасова салата
Продукти:
500 г картофи
1 (600 г) буркан кисели краставички
5-6 скилидки чесън
200 г майонеза
200 г кисело мляко
10 броя маслини
сварено яйце по желание
Приготвяне:
• Картофите се сваряват, обелват и нарязват на дребно и се посоляват на вкус.
• Краставиците също се режат на дребно.
• Скилидките чесън се счукват (по желание може да се намалят)
• Всичко се обърква на сухо.
• Прибавят се смесените майонеза и мляко и отново се обърква.
• Атанасовата салата се украсява отгоре с маслините и сварените яйца.
Бутер плетеница
Подготовка:15 мин.
Готвене:20 мин.
Порции:6
Продукти:
450 г бутертесто
6-7 наденички
1 белтък за намазване
Приготвяне:
• Бутер тестото се нарязва на ленти по дължината на листа, но не до края.
• Поставя се в тава, покрита с намазнена хартия за печене.
• Надениците се вплитат шахматно между лентите.
• Отгоре се намазват с белтъка.
• Пекат се в силна фурна до готовност.
Източник: gotvetesmen.com
Пиле с ориз
Порции: 3-4
Общо време: 60 минути
Необходими продукти:
800 гр пилешки бутчета 200 гр. ориз (1 чаена чаша)60 гр. краве масло чубрицачерен пиперсол
Как да си приготвим Пиле с ориз
Месото се сварява цяло в подсолена вода.
Оризът се задушава в маслото, след което се залива с 3 ч.ч. бульон от пилето и се вари, докато поомекне, но все още има течност – около 3 минути.
В намазана с мазнина тавичка се изсипва оризът, а върху него се поставя месото. Поръсва се с черен пипер, чубрица и сол и се запича във фурната. Поднася се със салата според сезона.
Шоколадова бомба
Порции: 12-14
Трудност: Лесно
Общо време: 50 минути
Необходими продукти:
5 яйца1 1/2 ч.ч. захар2 ч.ч. брашно1/2 ч.ч. олио6 с.л. преварена изстудена вода1 пакетче бакпулвер2 пакетчета ванилия2 капки есенция от ром ( по желание )1 пакетче какаоЗа украсата:1 пакетче шоколадови пръчици1 бурканче течен шоколад
Как да си приготвим шоколадовата бомба
Яйцата се разбиват, след това се добавя захарта и пак се разбива, слагат се водата, олиото и брашното и се разбърква. След това се прибавя какаото, ванилията, бакпулвера и есенцията. Разбива се докато се получи хомогенна смес.
Тя се излива в предварително намазана с олио, кексова форма и се пече в предварително загрята фурна на 150 градуса за 20 - 25 мин.
След като изтине се намазва обилно с шоколад и отгоре се поръсва с шоколадови пръчици. Оставя се да се втвърди за около 15 мин и е готов за консумиране.