Чували ли сте за ябълкови тиганици? Пробвайте ги - няма да съжалите СНИМКИ

Чували ли сте за ябълкови тиганици? Пробвайте ги - няма да съжалите СНИМКИ

Те са толкова вкусни, че ще изгубите ума си по тях

Миналогодишната ябълкова реколта беше много добра. Толкова, че рафтовете вмагазините са още пълни. Децата почнаха да се мръщят на по-дребничките, леко сбръчкани и тук-там нагнили ябълки, а на майките им е съвестно да ги хвърлят. След изреждане на каквото се сетите с ябълки - кекс, мъфини, сладкиши с орехи или със стафиди, щрудели, печени с тиква или соло днес ще "обогатим" кулинарните ви умения с едни необикновени ябълкови тиганици.

Цаката при тях е в тестото да се добавят 2-3 дребни, обелени и едро настъргани ябълки. Получават се много вкусни, а обилно поръсени с пудра захар стават чудесна следобедна закуска.

Тиганици се правят по една и съща рецепта, от книгата Българска национална кухня, която е публикувана още през 1983 г,, но още е много точна и сполучлива. 

За тиганиците е ви трябват:
200 гр кисело мляко
3 яйца
200 гр брашно
1 ч.л. /5 гр/ сода бикарбонат
щипка сол
мазнина за пържене
пудра захар за поръсване

Добавя се и:
2-3 дребни, почистени от семенниците, обелени и едро настъргани ябълки
2 с.л. пудра захар
1 ванилия

Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата заедно с киселото мляко. Прибавете брашното, смесено със содата и солта и бъркайте докато тестото стане гладко, без бучици. Прибавете пудрата захар, настърганите ябълки и ванилията.

Загрейте мазнината и с лъжица сипвайте купчинки в нея. Щом се зачервят отдолу, обърнете тиганиците. Извадете и отцедете върху салфетка излишната мазнина.

Поръсете обилно с пудра захар и поднесете топли.

Можете да полеете с мед или сироп, да сервирате със сладко или пък сирене, ако сте почитатели на това съчетание на вкусове.

Страхотната рецепта е споделена от Мариета в блога й passionscooking.blogspot.com/ jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!