Много неща са се писали (и най-вероятно ще продължат да се пишат) за здравословните качества на яйцата. Без значение дали ги пържим или варим безспорен факт е, че те са много вкусни.
Когато говорим за варени яйца обаче трябва да знаем, че има как да сварим яйцата без да ги варим – за целта от jenata.blitz.bg споделихме уникално видео. Освен това от jenata.blitz.bg споделихме и коя е най-грубата грешка при варенето им.
Сега обаче от jenata.blitz.bg попаднахме на невероятно разкритие. То е направено от диетоложката Тамара Прунцева. Тя коментира дали митът, че рохкият жълтък на яйцата (без значение дали са варени или пържени) ги прави по-здравословни.
Оказа се, че това изобщо не е така.
„Яйцата с рохък жълтък имат същите свойства като твърдият такъв“, категорична е диетоложката Тамара Прунцева.
„Широко разпространено е схващането, че течният жълтък е по-здравословен. Всъщност това е по-скоро заблуда. Не можем да кажем, че по-рохкият жълтък ще бъде по-качествен или полезен“, категорична е тя.
Диетологът обясни, че яйчният жълтък съдържа холин, който е отговорен за нивата на холестерола. Яркостта му се придава от каротеноидите. Колкото повече каротеноиди има в храната за птици, толкова по-ярък е жълтъкът, но в същото време е невъзможно да се каже с категорична сигурност за ползите от жълтъка. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!