Едва ли има човек, който да не знае колко полезен е жълтъкът за организма. Именно по тази причина трябва да сте изключително внимателни, когато варите яйцата, за да не го развалите и по-специално - да не стане зелен.
Наскоро авторката на кулинарната книга Fresh Eggs Daily, водещ и експерт Лиза Стийл разкри пред Parade защо понякога вареното яйце е със зелен жълтък.
По думите й, това се дължи на химическа реакция – белтъкът на яйцето съдържа сероводород и се свързва с железния сулфид, който е в жълтъка.
Цял живот подреждаме яйцата в хладилника погрешно
"Затова, когато загрявате яйце, белтъците се разпадат и започват да отделят серни газове и това е онзи аромат, който усещате, когато варите яйца. Газовете реагират с желязото и повърхността на жълтъка придобива зеленикаво-сивкав цвят", обяснява експертката.
За да избегнете оцветяването на жълтъка в зелено, трябва да приготвите яйцата си на пара, казва тя.
Ето как правилно да приготвите твърдо сварени яйца:
Вземете пароварка (може да използвате тенджера с гевгир) и поставете яйцата в нея. Ако сте взели тенджера, не забравяйте след завиране на водата да покриете с капак.
Гответе яйцата за 12 минути. След това ги прехвърлете в ледена вода. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!