Ето какво да сложите на коледната трапеза тази година

Ето какво да сложите на коледната трапеза тази година

Смята се, че след постните ястия на Бъдни вечер коледната трапеза трябва да бъде богата

Най-светлият християнски празник - Рождество Христово, чука на вратата. 

Това е празник на семейството, на радостта и добрите и пожелания, на който по традиция цялото семейство се събира на трапезата.

Смята се, че след постните ястия на Бъдни вечер коледната трапеза трябва да бъде богата – с местни ястия и деликатеси.

За празничната вечер се пече пуйка със зеле. На масата присъстват сарми, пържоли, баница, туршия.

Майсторите в кухнята могат да приготвят тиква, пълнена с месо, капама със свинско или телешко месо.

В перфектната капама има кисело зеле, кайма, сарми с месо, наденица или луканка, кървавица, сланина. Продуктите се слагат задължително в глинен съд и се готвят много дълго на бавен огън – поне няколко часа. Съдът се затваря с тесто, за да може да се задуши месото добре.

Важно е да поднесете ястия с месо, защото Коледа е първият ден, в който на трапезата могат да се поднесат блажни ястия.

За празника се приготвя също питка или цяла погача. Тя може да бъде украсена с мотиви от раждането на Христос, или пък с фолклорни мотиви – листа, венци, клони, птичета и др.

Не забравяйте и за традиционната салата от кисело зеле и за салатата от варени картофи с праз.

Десертът също не трябва да липсва. Той може да бъде от вкусни коледни сладки, коледен пудинг или торта.

Трапезата се украсява с елхови клонки, а стопанинът я прикадява за здраве и берекет през новата година.

В случай че решите да блеснете с кулинарни умения, предлагаме на вашето внимание една лесна рецепта за коледна капама, с които всички ще си оближат пръстите на празниците.

Коледна капама 

Списък с продукти: 

пилешко месо - 1 цяло пиле
свинско месо - 500 гр.
телешко месо - 500 гр.

кайма - 300 гр
смес пушено месо - 300 гр. гърди
колбас - 2 големи наденици по 200 гр.

кисело зеле - 1 зелка
доматено пюре - 2-3 суп. лъжици
червено вино - 1 чаена чаша

ориз - 120 гр.
олио - 200 мл.
лук - 3 глави

дафинов лист - 3 - 4 листа
черен и червен пипер
чубрица - на вкус

Начин на приготвяне:

Задушете пилешките дреболии заедно с ориза, част от скълцания лук, малко доматено пюре и подправки на вкус. Напълнете пилето с тази плънка и го зашийте. Отделете към 12 листа от киселата зелка, а останалата нарежете на ситно.

Овкусете каймата с подправки и ситно нарязания лук и направете сарми с отделените листа.

В голям гювеч или тенджера сложете част от накълцаното зеле, сарми, цялото пълнено пиле, следва нарязаното пушено месо (може и бекон), нарязаните наденици и пържоли от свинско и телешко. Докато редите, може да добавяте дафиновите листа и малко подправки.

Долейте в съда олиото и разтвореното в зелев сок доматено пюре. Залейте и виното, и захлупете съда плътно. Оставете коледната капама да се пече цяла нощ на слаба фурна.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Христо

Христо 23.12.2023 20:06

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio