Най-светлият християнски празник - Рождество Христово, чука на вратата.
Това е празник на семейството, на радостта и добрите и пожелания, на който по традиция цялото семейство се събира на трапезата.
Смята се, че след постните ястия на Бъдни вечер коледната трапеза трябва да бъде богата – с местни ястия и деликатеси.
За празничната вечер се пече пуйка със зеле. На масата присъстват сарми, пържоли, баница, туршия.
Майсторите в кухнята могат да приготвят тиква, пълнена с месо, капама със свинско или телешко месо.
В перфектната капама има кисело зеле, кайма, сарми с месо, наденица или луканка, кървавица, сланина. Продуктите се слагат задължително в глинен съд и се готвят много дълго на бавен огън – поне няколко часа. Съдът се затваря с тесто, за да може да се задуши месото добре.
Важно е да поднесете ястия с месо, защото Коледа е първият ден, в който на трапезата могат да се поднесат блажни ястия.
За празника се приготвя също питка или цяла погача. Тя може да бъде украсена с мотиви от раждането на Христос, или пък с фолклорни мотиви – листа, венци, клони, птичета и др.
Не забравяйте и за традиционната салата от кисело зеле и за салатата от варени картофи с праз.
Десертът също не трябва да липсва. Той може да бъде от вкусни коледни сладки, коледен пудинг или торта.
Трапезата се украсява с елхови клонки, а стопанинът я прикадява за здраве и берекет през новата година.
В случай че решите да блеснете с кулинарни умения, предлагаме на вашето внимание една лесна рецепта за коледна капама, с които всички ще си оближат пръстите на празниците.
Коледна капама
Списък с продукти:
пилешко месо - 1 цяло пиле
свинско месо - 500 гр.
телешко месо - 500 гр.
кайма - 300 гр
смес пушено месо - 300 гр. гърди
колбас - 2 големи наденици по 200 гр.
кисело зеле - 1 зелка
доматено пюре - 2-3 суп. лъжици
червено вино - 1 чаена чаша
ориз - 120 гр.
олио - 200 мл.
лук - 3 глави
дафинов лист - 3 - 4 листа
черен и червен пипер
чубрица - на вкус
Начин на приготвяне:
Задушете пилешките дреболии заедно с ориза, част от скълцания лук, малко доматено пюре и подправки на вкус. Напълнете пилето с тази плънка и го зашийте. Отделете към 12 листа от киселата зелка, а останалата нарежете на ситно.
Овкусете каймата с подправки и ситно нарязания лук и направете сарми с отделените листа.
В голям гювеч или тенджера сложете част от накълцаното зеле, сарми, цялото пълнено пиле, следва нарязаното пушено месо (може и бекон), нарязаните наденици и пържоли от свинско и телешко. Докато редите, може да добавяте дафиновите листа и малко подправки.
Долейте в съда олиото и разтвореното в зелев сок доматено пюре. Залейте и виното, и захлупете съда плътно. Оставете коледната капама да се пече цяла нощ на слаба фурна.
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!