logo

Ето защо наричаме филията с кайма „принцеса"

Ето защо наричаме филията с кайма „принцеса"

Оригинална българска измишльотина. Никой от съседите ни няма подобно нещо, нито някоя от европейските култури се е сетила да направи подобно революционно творение

Защо филията с кайма е „принцеса"? Днес ще вдигнем най-после булото над принцесата. Защо е кръстена така?

Най-напред нека изясним няколко важни неща. Принцесата представлява филия хляб, намазана с кайма и запечена.

Оригинална българска измишльотина. Никой от съседите ни няма подобно нещо, нито някоя от европейските култури се е сетила да направи подобно революционно творение. Там каймата и хляба винаги вървят отделно, не залепени един за друг. Корените на тази вкусотия обаче не са твърде дълбоки. Тя датира едва от средата на 60-те години, не е по-ранна.

И въпреки някои опити за преписването на легендарен произход, как цар Иван Асен II нямал с какво да нахрани войската си, пък се появила някаква мома, която казала, че ако я направят принцеса, ще им покаже. И какво им показала? Взела хляб, кайма и направила храна. Много тъпа трябва да е била войската, след като е имала и хляб и кайма, пък не се е сетила да ги яде, а е стояла гладна. А и това с каймата е доста спорно по Иван Асеново време, понеже историята на каймата има съвсем друг път. Но това е за друга Питанка.

Принцесата е социалистическо ядене, уточнява Дарик. И как няма да е, като тя всъщност пести каймата, като я намазва много по-тънко. И всъщност от каймата за половин кюфте, става една цяла принцеса. Как обаче да си обясним, че по времето на соца една храна носи такова царствено име-Принцеса. Принцеса на какво? На филиите, на закуските? И коя тогава е царицата, кой е царят? А и принцеса не в нашата традиция, много западно е. Тук дъщерите на царя се наричат княгини. Обърнете внимание как е преди 9 септември. Не само в царското семейство са такива титлите, но спомнете си и Райна княгиня. Това принцеса ни е чуждо.

Как така изведнъж през 60-те някой реши да кръщава храна по такъв очевидно несоциалистически начин? От Москва щяха да се сърдят много. Освен ако ние не пропускаме нещо от името, тоест името да е по-дълго. Част от него вече да е изпаднало. Нещо още да осветлим. По времето на соца храната се кръщаваше на културни достижения или топоними. Така например: бонбони „Амфора", „Тримонциум", „Тракия". Оставяме настрана „Родопчето", марципан „Люлин", морени „Черноморец" и подобни названия на закуски и храни. В Бургаския регион на яйцето и сиренето, омесени и запечени върху хляб се казва „Странджанка". По същата логика, по която са кръстени „Родопчето", марципана „Люлин", кашкавалът „Витоша". Регионално, но без задължително някаква директна връзка.

Взимаме този тип наименования, връщаме се в 60-те години и попадаме на откриването на Могиланската могила във Враца. Става дума за погребение на тракийска принцеса. Тук вече няма княгини и царици. Оправдано е името принцеса, защото е тракийска. Тракийска принцеса е чудесно наименование на храна, според законите на хранонаименуването по времето на соца.

Ето как закуската получава на напълно случаен принцип името тракийска принцеса. Но се получава едно леко объркване с това тракийска, понеже Враца не е в Тракия, по начина, по който го разбират повечето хора, в Балкана е, а и е твърде дълго - Тракийска принцеса. Така че по естествен път името се съкращава. Може да остане и само „Тракийка", както е при "Странджанка", но проблемът е , че вече съществува артикул баница „Тракийка".

Ето как от тракийската принцеса остава само принцесата. Това е тайната около наименованието на сандвича „Принцеса". jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

умник

умник 01.08.2021 8:52

странжанката в Бургас си беше филия с кайма

Станислав Станчев

Станислав Станчев 01.08.2021 9:37

В Бургас на "Принцесата" се вика "Странджанка" и повремето когато бях ученик един ден от седмицата, доколкото си спомням в сряда, каймата беше рибена, най вероятно от скумрия.

Пак от Тракийско

Пак от Тракийско 01.08.2021 10:04

А САНДВИЧ принц, е един шпек и един ляб, натурал.

Poeta

Poeta 01.08.2021 10:16

В Бургас филия с кайма(на скара) се казва Странджанка!.... Тук в Бургас ядем Странджанки, а Принцесите ги ебем!)))....Точно казано. И странджанката на магазин Велека в жк. Изгрев я мацваха и с лютеничка отгоре. А принцесите като се омажат с лютеничка от долу не ги таковахме а само кавали ни правеха

до ПОЕТА

до ПОЕТА 01.08.2021 11:13

Поете поете колко пъти да казвам да слагеш лигавник,че се омаза целия.Вземи онзи със голямата хралупа от кв.Лозенец да те поизмие със маркуча и внимавай от кой край е началото на маркуча,че стават чудеса и по други времена освен Коледа......????

Barbarossa

Barbarossa 02.08.2021 7:16

Оригинална "Странджанска" се прави само от кайма, вода и хляб и се ПЕЧЕШЕ обратно на Принцесата, с каймата върху скарата, за това се скала и вода, че хляб и каймата да не се отделят.

Barbarossa

Barbarossa 02.08.2021 7:16

Оригинална "Странджанска" се прави само от кайма, вода и хляб и се ПЕЧЕШЕ обратно на Принцесата, с каймата върху скарата, за това се скала и вода, че хляб и каймата да не се отделят.

Баш Майстора

Баш Майстора 02.08.2021 7:33

Рядко тъпа статия. В тая БЛЪФгария само комунисти и фашисти се гонят... то затова т пълно с IQ-питекантропи...

Мама

Мама 02.08.2021 8:39

Глупости,по комунизма нямало какво да се яде. Поне продуктите бяха истински. То защото сега бухате само боклуци, комунизма е виновен че хората са алчни. По големи глупости не бях чувала

Поп Бойко

Поп Бойко 02.08.2021 9:22

Пълна глупост и безсмислица е тази статия, с много фантазия и без ясни факти. И се научете да правите разлика между "преписвам" и "приписвам", значението е различно.

Московец

Московец 02.08.2021 15:01

Да, от Москва щяха много да се сърдят, че ядем принцеси. Да ви го начукам на принцесите в анала!