Илиян Тупалката с тайни от кухнята - разкри любимите си рецепти!

Илиян Тупалката с тайни от кухнята - разкри любимите си рецепти!

Илиян е един от най-популярните попфолк изпълнители от каталога на „Пайнер“. Роден е на 8 август 1972 г. във Велико Търново. Илиян има шанса да се открои още с първата си поява по телевизия „Планета“ – с майтапчийското видео на закачливата песен „Честит рожден ден“. И следващите записани песни в „Пайнер студио“ са в тази посока. Младият изпълнител е отраснал в музикантско семейство във Велико Търново. Самият той е свирил на пиано. Самоук певец е, от 14-годишен работи с оркестри по заведения и сватби. Отива му сръбско-циганското пеене в стила на Звонко Демирович. Гласът му е плътен, дълбок, с голям диапазон. Участва в продукцията на оркестър „Кристал“ с няколко песни. На 12 януари 2014 г. се ражда първият син на Илиян и съпругата му Камелия – Ицо. Двамата се разделят и всеки поема по пътя си. Илиян на драго сърце се включи в кулинарната ни рубрика и разкри едни от любимите си ястия.

Селски омлет

Продукти( за 4 порции):

12 яйца

200 г сирене Фета

100 г черни маслини

2 червени чушки

2 червен лук

4 с.л. зехтин

Черен пипер

Сол

Начин на приготвяне:

Лукът и чушките се нарязват на тънки колелца. Заедно с почистените от костилките черни маслини се запържват до омекване в малко зехтин. Яйцата се разбиват със сол и черен пипер. Сиренето Фета се нарязва на малки плочки. В малък тиган си поставя четвърт от зеленчуците, залива се с четвърт от яйчената смес и се подреждат парченца сирене. Омлетът се пържи и от двете страни. Този процес се повтаря до изчерпване на количествата. Омлетът се сервира топъл.

Гръцки боб

Продукти:

Боб - 500 г бял

Мента - 4 - 5 листа

Магданоз - 1 връзка

Лук - 2 глави кромид

Домати - 2 броя

Моркови - 2 броя

Зехтин - 80 мл

Сол

Черен пипер

Дафинов лист - 2 листа

Начин на приготвяне:

Измийте боба и го накиснете във вода за 8-10 часа. След това го сложете с нова вода (1.5 л) заедно с дафиновите листа да ври около 1 час. Лукът, доматите, морковите и ментовите листа се нарязват на ситно и се добавят заедно със зехтина (без ментата). Така бобът ври бавно още 2 часа. Половин час преди края на варенето се добавят листата мента, черният пипер, солта и нарязаният на ситно магданоз.

Риба меч с пресен чесън и аспержи

Продукти:

Риба меч - 3 бр. филета (от 350 г всяко)

Зехтин - 50 - 60 мл

Сол - 3 с.л. едра люспеста

Аспержи - 350 г зелени

Пресен чесън - 1 връзка

Домат - 1 бр. за гарниране

Айоли - 3 с.л. с връх

Лимон - 1 бр.

Копър - 1 ч.л. сушен или на вкус

Магданоз - за поръсване

Начин на приготвяне:

Обелете и накълцайте пресния чесън на парченца с дължина 1 -1.5 см. Аспержите измийте добре под течаща вода и отчупете твърдите и жилави краища в основата.

Загрейте по-голямата част от зехтина на умерен огън и запържете зеленчуците за 5-6 минути. Достатъчно е чесънът да добие загар, а аспержите да си останат леко хрупкави. Подправете със сол и сух копър и оставете настрана.

В отделен тиган загрейте останалия зехтин на силен огън (от 9 степени на 8-ма или в зависимост от печката ви - на една степен под максималната) Щом зехтинът запуши леко, ръснете малко едра сол и сложете филетата. Ако е достатъчно голям тиганът - наведнъж или ако не се побират, не е проблем и да ги готвите едно по едно, тъй като са доста големи, а времето за приготвяне е кратко и няма опасност готовите вече да изстинат.

Запечете всяко филе за две минути от всяка страна, ако са с дебелина 1 см. При положение че вашите са по-тънки, запичайте за малко по-кратко, за да не се пресушат.

Подредете в широки чинии и гарнирайте с парченца лимон, кръгчета домати (добре е доматът да бъде обелен предварително), заделените аспержи и чесновото Айоли. Поръсете със едрата сол и прясно накълцан магданоз.

Рибата се консумира топла с чаша хубаво бяло вино.

Торта гараш с шоколад

Продукти:

За крема

400 мл. сметана

150 г захар

1/2 кг шоколадов кувертюр

1 с.л. ром

За блатовете

350 г орехи

170 г пудра захар

8 белтъка

20 г брашно

За глазурата

150 г шоколадов кувертюр

40 мл. олио

За гарниране

20 г шоколад

20 зелени кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

Сметаната и захарта се разбиват, докато захарта се разтвори. Прибавя се предварително разтопеният на водна баня шоколадов кувертюр. Сместа се охлажда и се разбива до получаването на гъста и пухкава смес с шоколадов цвят. Към смлените орехи се прибавят предварително пресятата пудра захар, брашното и белтъците. Разбиват се с миксер до побеляване. Така приготвената орехова смес се разстила на слой 2-3 мм върху форма, застлана с хартия за печене. Хартията трябва да е по-голяма от формата, за да може лесно да се извади. Пече се при 170 градуса. Изпичат се 4 блата. Намазват се с приготвения крем гараш и се нареждат един върху друг. Тортата се намазва отстрани и отгоре със същия крем. Към напълно размекнатия шоколадов кувертюр се прибавя олиото. Разбърква се до пълното му поемане. Охладената торта се залива с темперирания шоколад, докато още не се е втвърдил. Поръсва се със зелени кокосови стърготини. Маркира се на 16 порции и всяка се гарнира с къдрица шоколад.

Подготви Красимир КРАСИМИРОВ

Коментирай