Всяка уважаваща себе си домакиня знае поне една рецепта за вкусно ястие от тиквички, с което да поглези любимите си хора. За тази обаче малцина са чували.
Попаднах на нея съвсем случайно, в един френски сайт. Приготвих ястието и то мигом се превърна в любимото на цялото ми семейство.
Тази вкусна и лесна за приготвяне гозба от млади тиквички с нежно сосче е подходяща както за всеки ден, така и за празничната ви трапеза.
Необходими продукти:
6 бр. млади тиквички (не много големи)
За пълнежа:
600 гр. кайма
60 гр. пармезан
1 суп. лъжица ситно нарязан магданоз
1 яйце
1 филийка бял хляб
За кремообразния сос:
75 гр. краве масло
1 глава лук
3 суп. лъжици брашно
400 мл. прясно мляко
За поръсване:
60 гр. пармезан
60 гр. галета
Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките и отрежете краищата им. Нарежете ги на дебели колелца, които не трябва да надвишават височината на стената на съда, в който ще печете ястието. В зависимост от размера на тиквичките, колелцата могат да бъдат от 4 до 6 броя.
Сервирах това необичайно ястие от патладжан на гостите и ги оставих без думи!
Издълбайте внимателно сърцевината им. Можете да го направите с помощта на специална формичка за сладки или с обикновена чаша.
Сърцевината нарежете на дребно и смесете с каймата. Добавете пармезана, хляба, яйцето и магданоза. Поръсете със сол, черен пипер и добавете малко индийско орехче.
Вкусна и здравословна закуска за по-малко от 5 минути - ще си оближете пръстите!
Разбъркайте всичко много добре.
Напълнете издълбаните тиквички с плънката. Поставете ги върху намаслена форма, която трябва да е с диаметър 25 см.
Време е за соса. Нарежете една глава лук на много ситно. Разтопете маслото в малка тенджерка. Към него прибавете лука, млякото и брашното.
Задължително поне веднъж в живота трябва да опитате от тази сочна пица с тиквички и сирена (СНИМКИ)
Разбъркайте добре, за да няма бучки и оставете на слаб огън. Не спирайте да бъркате, докато не започне да ври. Получения сос подправете със сол и черен пипер.
Изсипете соса при тиквичките. Поръсете с пармезан и галета и поставете във фурната, загрята до 180 градуса. Печете 35 минути до златисто кафяво.
Заради тази хрупкава вкусотия всички вкъщи промениха отношението си към морковите
Ястието е готово! Можете да сервирате направо във формата за печене. Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!