Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за Коледа

Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за Коледа

Може да се консумира под формата на салата или различни ястия

Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле. То е неизменна част от зимнината на българина. Консумацията му има множество ползи за здравето.

Богато е на витамини и минерали, а пробиотичните бактерии в него повишат имунната система.

С този малък трик киселото зеле никога не се разваля

Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. Може да се консумира под формата на салата или различни ястия.

Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове се подготвят и пълнят бидони. Много важно е кога да го сложим, за да стане готово за коледните празници. Ако е много студено, няма да ферментира, а ако е много топло – също няма да стане.

Специалистите съветват, че е най-добре зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа. 

Ако решите сами да си го приготвите, след като подредите зелките в бидона и ги залеете със саламура, трябва да ги затиснете, така че да не изплуват и редовно да ги претакате, докато станат готови. Някои хора добавят ябълка, дюля, червено зеле, предава "Дарик".

Не всяко зеле е подходящо за бидона. Слагат се късните сортове, като се подбират твърди, стегнати зелки. Добре е големината им да е съобразена с отвора на бидона, за да не се налага да се режат. За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле. Що се отнася до пропорцията между солта и водата, всеки я прави на вкус. Специалистите съветват да спазите следната пропорция: 40 гр. едра морска сол на 1 кг зеле.

Когато е готово е важно  да добавите няколко корена от хрян или натриев бензоат, за да стопирате процеса на ферментация и да му се наслаждавате чак до пролетта.

Ако не се наемате да си го приготвите сами, а си купувате, то лекарите съветват да изплакнете закупеното кисело зеле преди употреба. Това е необходимо, за да се отстранят излишните сол и оцет, които обикновено се добавят обилно към продукта за удължаване на срока му на годност.

Също така, купешкото кисело зеле може да съдържа различни изкуствени подобрители на вкуса и консерванти - измиването ще помогне за намаляване на количеството им, а и за подобряване на вкусовите му качества.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

хаха

хаха 26.10.2023 18:06

Първото кисело зеле трябва да е готово за Никулден

пешо

пешо 26.10.2023 18:09

Никакъв бензоат . После става на сополи.

Мара

Мара 27.10.2023 11:18

Обожавам кисело зеле със свинско, но не е много добре за хипертоници.

Зузи

Зузи 27.10.2023 23:38

Киселото зеле не става на сополи от натриевия бензоат,а от топлото време...и най подходящия момент на Киселото зеле е ноември месец наистина

Гошо

Гошо 01.11.2023 17:38

40гр.сол на 1литър вода, а не на килограм зеле.