Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за Коледа

Може да се консумира под формата на салата или различни ястия

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/koga-da-slozim-kiseloto-zele-za-da-stane-gotovo-za-koleda Jenata.blitz.bg
Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за Коледа

Източник: Shutterstock

Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле. То е неизменна част от зимнината на българина. Консумацията му има множество ползи за здравето.

Богато е на витамини и минерали, а пробиотичните бактерии в него повишат имунната система.

С този малък трик киселото зеле никога не се разваля

Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. Може да се консумира под формата на салата или различни ястия.

Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове се подготвят и пълнят бидони. Много важно е кога да го сложим, за да стане готово за коледните празници. Ако е много студено, няма да ферментира, а ако е много топло – също няма да стане.

Специалистите съветват, че е най-добре зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа. 

Ако решите сами да си го приготвите, след като подредите зелките в бидона и ги залеете със саламура, трябва да ги затиснете, така че да не изплуват и редовно да ги претакате, докато станат готови. Някои хора добавят ябълка, дюля, червено зеле, предава "Дарик".

Не всяко зеле е подходящо за бидона. Слагат се късните сортове, като се подбират твърди, стегнати зелки. Добре е големината им да е съобразена с отвора на бидона, за да не се налага да се режат. За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле. Що се отнася до пропорцията между солта и водата, всеки я прави на вкус. Специалистите съветват да спазите следната пропорция: 40 гр. едра морска сол на 1 кг зеле.

Когато е готово е важно  да добавите няколко корена от хрян или натриев бензоат, за да стопирате процеса на ферментация и да му се наслаждавате чак до пролетта.

Ако не се наемате да си го приготвите сами, а си купувате, то лекарите съветват да изплакнете закупеното кисело зеле преди употреба. Това е необходимо, за да се отстранят излишните сол и оцет, които обикновено се добавят обилно към продукта за удължаване на срока му на годност.

Също така, купешкото кисело зеле може да съдържа различни изкуствени подобрители на вкуса и консерванти - измиването ще помогне за намаляване на количеството им, а и за подобряване на вкусовите му качества.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
5 Коментара
хаха
преди 1 година

Първото кисело зеле трябва да е готово за Никулден

Откажи
пешо
преди 1 година

Никакъв бензоат . После става на сополи.

Откажи
Мара
преди 1 година

Обожавам кисело зеле със свинско, но не е много добре за хипертоници.

Откажи
Зузи
преди 1 година

Киселото зеле не става на сополи от натриевия бензоат,а от топлото време...и най подходящия момент на Киселото зеле е ноември месец наистина

Откажи
Гошо
преди 1 година

40гр.сол на 1литър вода, а не на килограм зеле.

Откажи