Кулинарната майсторка Вили Рай разкри тайните на някои от най-вкусните си гозби!

Кулинарната майсторка Вили Рай разкри тайните на някои от най-вкусните си гозби!

Вили Рай е родена в Етрополе. Завършила е поп- и джаз пеене в българската Консерватория в класовете на Симеон Щерев и Милчо Левиев. Едва 19-годишна за първи път излиза на една сцена с Лили Иванова. Кариерата си на певица обаче развива не у нас, а в Сърбия.

Титуляр е на награди от много престижни музикални фестивали, сред които "Шлагер менаджер", "Белградска пролет", "Медитерианска песен", "Евровизия", "Пирин фолк" и др. Има издадени два албума с балкански етно мотиви, а през 2018 година на пазара излиза новият й албум „Златно време“, в който събира песните си от сцената на фестивала „Пирин фолк“ Сандански. По този повод е специален гост на тазгодишната гала-вечер с изпълнения на „Македонско оро“, „Ех, да ми е“ и „Там е моят дом“. Фолклорните й видеоклипове се излъчват по Фен Фолк ТВ.

Колкото се раздава на сцената, толкова е отдадена и на кухнята. За „ШОУ” издаде едни от любимите си кулинарни рецепти.

"Карамелената круша“ на Вили Рай

Ще започна с десерт, който е моя импровизация! Обичам семплите и вкусни рецепти!
 
Продукти:

6 големи сладки круши
100 г кафява захар
100 г орехи
150 г. масло
1 ванилия и малко ликьор
Листа от мента
Сладолед по желание

За 6 човека са необходими три големи, добре узрели, но не и прекалено меки круши! Обелват се и се разрязват наполовина, които стават 6 парчета. Почистват се от семките и се обелват. Хубаво е да се резне малко от  издупената част на крушата, за да може стабилно да се подреди в предварително  стопеното масло в големия тиган! Месестата й част, от която са били семките, остава отгоре! Във всяка от дупките, останали от почистените семки, сипваме по една пълна лъжичка кафява захар и на тих огън ги оставяме да омекнат до карамелено кафяво!
Орехите са едро нарязани и ги прибавяме в свободното място между крушите! Прибавяме и стафидите, които предварително сме натопили в малко ром или в някакъв любим ликьор! Аз лично ги обожавам с мирис на Амарето Чизароне! Когато крушите омекнат след 15 минути на тих огън, изваждаме всяка круша в средно голяма чинийка и пълним поравно отвора й с ядките и стафидите! Така топлата круша я сервираме с топка сладолед и ментово листенце. Поливаме с капки от останалия сос. По желание можете да настържете малко черен шоколад или да прибавите малка канелена бисквитка!

 

"Селски английски пай" - "Cottage pie"

За пръв път го опитахнаправен от Шади! Тя е ирландка и е съпругата на по-малкия брат на съпруга ми Клиф! Те живеят в малко селце близо до Оксфорд в типично старо цветно и зелено, английско местенце, като останало  от миналото от романите  на Томас Харди, което рядко може да се види от туристи, запазило традициите и кухнята си! Бях впечатлена колко много този пай прилича на нашата мусака, а и колко е различно по вкус ...Та продуктите за 6 порции са:
500 г телешка кайма
1 кг картофи
100 г прясно мляко
200 г. грах
5 средни моркови
1 голяма глава лук
2 супени лъжици  масло
2 кубчета телешки бульон
1 малка лъжичка  черен пипер
100 грама хубав кашкавал
 
Сваряват се грахът и ситно нарязаните моркови. Изпържва се лукът в малко масло и се добавя каймата! В малко топла вода се разбъркват бульоните и се прибавят към каймата с малко черен пипер! Прибавят се към готоватаизпържена кайма и отцедените вече сварени грах и моркови. Цялата тази смес се разбърква добре и се изсипва в подходяща тавичка! Сваряват се картофите и се прави от тях пюре с млякото и маслото и се разнася като последен слой, подобно на мусаката върху приготвената смес в тавата! Пече се на 170 градуса 15 минути до лекозлатисто! Изважда се от фурнатаи се настъргва кашкавалът, след коетосе връща във фурната за 10 минути!

 

„Салатата на татко Васко“


2 патладжана
4 чушки
2 тиквички
1 не много люта чушка
3 скилидки чесън
4- процентно кисело мляко
копър, сол, черен пипер, зехтин
 
На грил се пекат патладжанът и чушките! Тиквичките също се пекат нарязани на тънки парчета по дължина! Патладжанът се обелва и изцежда, нарязва се на малки парченцаи сенамачква с вилица. Чушките се обелват,изчистват и се нарязват на малки парчета. Тиквичката също се нарязвана парченца! Прибавят се към счукания чесън 5 с. лъжици зехтин, 10 с. л. кисело мляко, сол на вкус,малко черен пипер и се разбъркват! Омешаната салата се залива с дресинга и леко се разбърква. Най- отгоре се поръсва със ситнонарязаната люта чушка и копъра!
Много добре върви с парченце пресна содена питка или препечена филийка! Добро мезе за чашка домашна ракийка!

 

Витаминозна салата

3 връзки магданоз
4-5 главички сварено цвекло
4 моркова
1 голяма зелена кисела ябълка
2 топчици моцарела
1 лимон
100 грама семки -слънчогледови
зехтин ,черен пипер, сол на вкус
 
Морковите ,цвеклото и ябълката се настъргват на едро. Моцарелата се нарязва на малки парченца, магданозът на ситно. Семките, осолени леко, се препичат и всичко това се овкусява със зехтина, лимона, солта и черния пипер. Много е свежа и е истинска витаминозна бомба !
 
Вили Рай не може да пие! Тя обича чаша бяло вино, речна прясна  хваната и изпържена от Клиф риба! Рецептата е да имаш приятели, с които да хапнем,  се посмеем и попеем! Само с любими и позитивни хора може всичко, което сготвиш, да запомниш, защото апетитът идва само тогава, когато имаш с кого да споделиш сготвеното! Храната също е любов! Наздраве!
 
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ

Коментирай