Мъжът ми полудя по тази гръцка мусака, нахвърля й се като освирепял!

Мъжът ми полудя по тази гръцка мусака, нахвърля й се като освирепял!

Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в нея присъства патладжана, твърди кулинарката Гени Попова от hera.bg.

Друго различно е, че в милата татковина, най-често ние нарязваме продуктите на кубчета, а в гръцката мусака се редят на колелца.

От години правя тази вкусна салата с пилешки дробчета и още не мога да й се наситя

В някой разновидности се добавя тиквички или пък отсъстват картофите. Но най-вкусната гръцка мусака, която ще опитате най-често в Гърция се доближава именно до тази рецепта. Прекрасно ястие, по което мъжът ми направо полудява и му се нахвърля като освирепял!

Продукти:

4 картофа
3 патладжана - големи колкото длан
150 мл зехтин
100 мл олио
500 г смляно агнешко
3 скилидки чесън - наситнени
1 лук-нарязан на ситно
400 г домати-консерва
3 с.л доматено пюре
щипка кимион
канела на върха на нож
2 дафинови листа
бешамелов сос -твърд
70 г пармезан

Мечта за небцето: Всички вкъщи полудяха по тези надупени картофки с кашкавал (СНИМКИ)

Приготвяне: 

Пускаме фурната да загрява на 250 градуса.
Патладжаните обелваме на места и нарязваме по дължина на парчета дебели 1 см. Осоляваме добре.
В дълбок тиган, слагаме зехтин и запържваме каймата, малко след това добавяме нарязания на ситно лук. Разбъркваме няколко пъти и добавяме чесъна. След това и доматеното пюре и пасираните домати, дафиновият лист, кимиона, канелата, черният пипер и солта. Така разбърквайки готвим още около 20 минути.
 

Подсушаваме патладжаните и нареждаме в тава, намазваме всеки със зехтин поръсваме с черен пипер, обръщаме другата страна и извършваме същото действие. В нагорещената фурна ги печем около 15-20 минути до покафеняване.

Невероятно вкусни пилешки гърди, които стават само за 1 минута (СНИМКИ)

В тиган слагаме олиото и изпържваме картофите нарязани на шайби с дебелина 0.5 см. Пържим докато станат златни, а след това слагаме върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина. 

В средна по-големина тавичка нареждаме картофите, отгоре поставяме патладжана. Най отгоре плътно поставяме смляното месо, а върху него останала част от патладжана.

Кулинарна благинка за зимата: Всички ще се влюбят в свинското ви със зеле, ако го направите така

Отгоре изсипваме бешамеловия сос и поръсваме с Пармезан.

Намаляме фурната на 180 градуса и печем около 30 минути.

Сервираме се топла, но не и гореща, но повярвайте прекрасна е и студена.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

анонимен

анонимен 03.02.2019 19:11

Щом мъжът Ви се нахвърля като освирепял на това, по-добре не му го гоъвете, освен ако не искате да се оттървете от него рано рано. От плюскане никой не е прокопсал.