Свикнали сме, че плодовете много рядко се използват в гозби, в които има и картофи. Но ябълките сякаш са създадени специално, за да допълнят хармонично нишестената текстура на любимото на всички кореноплодно растение.
Опитвали ли сте някога картофена запеканка с ябълки? Това е най-изисканата гастрономична наслада, която може да съществува. Допълнителна острота и богатство на вкуса й придават чесъна, чушките и ароматната мащерка.
Предлагаме ви рецептата, с която ще приготвите изключително вкусна и нискокалорийна вечеря за цялото си семейство.
Необходими продукти:
3 средни картофа
50 гр. пушен бекон
2 ябълки, не много големи
1 яйце
1 глава лук
3 скилидки чесън
50 гр. твърдо сирене
3 супени лъжици зехтин
2–3 стръка мащерка
1 чаена лъжица червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Измийте картофите, подсушете и завийте всеки един от тях във фолио. Запечете във фурна при температура от 200 градуса за 40 минути. След като картофите изстинат, ги настържете на ренде.
Нарежете ябълките на 4 части, отстранете сърцевината и семките, настържете ги на рендето и ги добавете към картофите.
Нарежете лука и гърдите и ги запържете в малко мазнина.
Към настърганите ябълки и картофи прибавете яйцето, чесъна, който преди това трябва да бъде пресован, мащерката, червения и черния пипер и солта. Внимателно разбъркайте всичко до получаване на хомогенна смес.
Намажете със зехтин формата, в която ще печете ястието и изсипете в нея картофената маса. Сложете да се пече за 30 минути при температура 180 градуса. Преди да поднесете, поръсете запеканката със сирене и мащерка. Да ви е сладко!
При сервиране може да залеете ястието с класически сос тартар. Убедени сме, че тази рецепта много бързо ще се превърне в една от любимите ви! /jenata.blitz.bg