С днешното ни кулинарно предложение от jenata.blitz.bg ще ви потопим в света на Близкия изток. За съжаление, никой не може да каже със сигурност коя е родината на това блюдо, което смело може да претендира за титлата най-полезният Fast food.
Става въпрос за фалафела - вкусно пържено топче или кюфте, направено от нахут или бакла.
Египтяните твърдят, че това е тяхното изобретение и го продават на улицата просто така - без питки, сос и салати. Правят го не само от нахут, но и от всички видове бобови растения. Вътрешността на египетския фалафел е малко по-зелена, защото за приготвянето му се използват много зелении.
Невероятната история на кюфтето
В Израел популярна песен от 50-те години твърди, че фалафелът е национално еврейско блюдо, а първите зеленчукови топчета са дело на мигранти от Йемен.
Между другото, фалафелът не се нуждае от реклама. Това е единствената бърза храна, за която може да се каже, че е изключително полезна. А ако решите да си го приготвите вкъщи, ще се сдобиете с чудесна вечеря. Това е едно класическо ястие, което е подходящо както за делник, така и за празник.
Ето и необходимите продукти за приготвянето на тази полезна вкусотия:
1 1/3 чаша нахут
4 супени лъжици фино смлян булгур
1 голяма глава лук
5 скилидки чесън
4 стръка магданоз
4 стъбла от кантарион
3/4 супена лъжица брашно от нахут
2 супени лъжици смлян кориандър
2 супени лъжици смлян кимион
1/2 чаена лъжица прясно смлян черен пипер
1/2 чаена лъжица сладък червен пипер
2 кутийки кардамон
1 чаена лъжица бакпулвер
1 чаена лъжица сол
растително масло за пържене
Начин на приготвяне:
Залейте нахута с 1 литър вода и го оставете да престои най-малко 4 часа. Най-добре е да кисне цяла нощ, за да може зърната да набъбнат силно и да станат мекички.
Тайната на перфектните пържени картофки с апетитна златиста коричка е разгадана!
Обелете и нарежете лука и чесъна. След това нарежете свежите зелени подправки. Семената кардамон смачкайте много добре в кардамон и ги смачкайте добре в подходящ съд.
Изцедете добре нахута, сложете в кухненския комбайн и пасирайте заедно с лука, чесъна, подправките, брашното, бакпулвера и солта. Ако сместа ви се вижда прекалено суха, добавете 2-3 супени лъжици вода.
Изсипете сместа в купа и оставете да престои да хладно за около 45 минути. След това с мокри ръце оформете топките с големината на орех.
Чудно вкусна патладжанена закуска (СНИМКИ)
Поставете масата в купа и оставете да стои на хладно място за 45 минути. Мокри ръце, за да образуват 20 топки с размер на орех.
Загрейте добре олиото и изпържете топчетата в дълбок съд за около 3-4 минути, докато фалафелът не се изпържи от всички страни.
Горещите фалафели сложете върху чиния с хумус или сервирайте със салата, осолени зеленчуци и горещи питки. Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!