Не изхвърляйте храната от празниците -с нея може да смаете гостите на празника, който иде тази сряда

Не изхвърляйте храната от празниците -с нея може да смаете гостите на празника, който иде тази сряда

На 4 януари заради Събора на свети 70 апостоли черпят всички с тихите и мирни имена Тихомир, Тихомира и Тихомирка

На 4 януари 2023 година Православната църка почита Събора на свети 70 апостоли. 

Събор на 70-те апостоли означава общо празнуване.

Но какво да сложим на трапезата на този празник след дългите коледно-новогодишни угощения? Спокойно, от jenata.blitz.bg имаме решението.

Най-добрата идея за гощавка на празника е да направите плата от всевъзможни вкусотии. А ако има останала храна след новогодишната нощ 0 още по-добре – и тях има как да превърнете в деликатесно изделие.

Ето няколко интересни рецепти за изкушаващо вкусни плата:

НОВОГОДИШНО ПЛАТО С ПИЛЕШКИ ПЪРВОЛИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
пилешки гърди - 600 г
олио - за намазване
лимони - 1 бр.
соев сос - 4 с.л.
риган
мащерка
черен пипер
сол

САЛАТА
зеле
моркови
черна ряпа
червено цвекло
магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пилешките гърди се срязват на две части през средата. Заливат се обилно с лимонов сок, соев сос и поръсваме с черен пипер, риган, мащерка и малко сол.

Накрая се поливат с олио и се нареждат една върху друга в купа. Завиваме с домакинско фолио и оставяме в хладилника за следващия ден.

Загрява се скара на най-висока степен, намазва се с мазнина, най-добре с парче сланина. Нареждат се пилешките пържоли на разстояние и не се пипат най-малко 3-4 минути, зависи от силата на скарата.

Когато се зачерви от едната страна, се обръща и печем още 5-6 минути. В купа нарязваме ленти зеле, настъргват се моркови и обелена черна ряпа. Овкусяваме със сол, оцет и олио.

На дъното на голяма чиния сипваме салата, върху нея нареждаме топли пилешки пържоли. От червеното цвекло се изрязват звездички и с тях обикаляме по ръба на чинията, уточнява recepti.gotvach.bg.

Поднасяме празничното плато с листа пресен магданоз. В компанията на домашни хлебчета е страхотно.

Новогодишното плато с пилешки пържоли е готово.

ПЛАТО С МЕЗЕНЦА

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
сухари - 200 г малки
яйца - 6 бр.
кашкавал - 100 г
сирене - 200 г
майонеза - 10 с.л.
колбас
маслини
сирене - прясно

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сварете яйцата и ги обелете. Отделете един жълтък и останалите яйца рендосайте в купа.

Рендосайте кашкавала и сиренето и ги добавете към яйцата. Сложете майонезата и разбъркайте.

Намажете сухарчетата с разядката и върху тях рендосайте заделеният жълтък.

Сложете ги в плато и подредете колбаса, маслинките и сиренцата, съветват от recepti.gotvach.bg.

Платото с мезенца е готово за поднасяне.

ПРАЗНИЧНО ПЛАТО С МЕЗЕТА

ЗА ДВЕ ПЛАТА
шунка - 300 г
кашкавал - 250 г
кашкавалено роле - 1 бр.
луканка - 300 г
шпеков салам - 200 г
салам - 200 г шпеков
синьо сирене - 100 г по избор
топено сирене - 20 бр. президент
бейби моцарела - 20 бр.
зелени маслини - 10 г каламата, без костилка
зелени маслини - с подправки
черно грозде - без семки

ЗА АРАНЖИРАНЕ
чери домати
зелена салата - листа
магданоз
орехови ядки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Набавените местни и млечни продукти са нарязани на слайсове в хранителния магазин.

Подреждаме мезетата с въображение и добро настроение, като добавим и доза творчески усет, съветват от recepti.gotvach.bg.

Фотографията е достатъчно ясна, липсват само чашите с шампанско и пожеланието за весел празник и добри приятели!

Празничното плато с мезета е чудно! / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай