Какво отличава добрия кулинар от лошия? Не, не само различните кухненски мъдрости, броят на годините, прекарани зад печката и впечатляващият набор от изпробвани рецепти. Един добър кулинар е винаги отворен за експерименти и може успешно да комбинира най-различни продукти, за да зарадва гостите си.
Днес ви предлагаме да изненадате приятелите си с една рецепта за нежно и ароматно блюдо, в което хармонично се съчетават месо и... сини сливи. Не бързайте недоверчиво да сбръчквате вежди, защото когато го опитате веднъж, със сигурност ще побързате да запишете рецептата в кулинарното си тефтерче. Може би това се дължи на факта, че за приготвянето му са необходими кой знае какви умения и много време, а ястието е толкова вкусно, че ще успее да впечатли и най-претенциозните ви гости.
Свинско със сини сливи в сладък сос
Необходими съставки:
1 кг свинско месо (най-добре да е от врата)
200 гр. сливи (унгарският сорт е най-подходящ)
25 гр. доматено пюре
20 гр. захар
1 люта чушка (можете да използвате и само половината)
сол и подправки на вкус
Приготвяне:
Натрийте месото от всички страни с доматеното пюре и го оставете в хладилника за няколко часа, най-добре за цялата нощ, за да се маринова добре.
Изчистете сините сливи от костилките.
След като извадите месото, го осолете добре и го сложете в плик за печене. Добре е по-тлъстото месо да е отдолу. Отгоре сложете сините сливи. Не се притеснявайте, ако част от плодовете изпадат отстрани - и така ястието ще стане вкусно.
Затворете плика, поставете го в тавичка и го сложете в предварително загрята до 180-200 градуса фурна. Печете между 1,5 и 2 часа. Ще разберете дали ястието е готово по аромата. Цялата кухня ще се изпълни с аромат на вкусно свинско и сладко от сини сливи.
Когато цялата кухня се изпълни с аромат на вкусно свинско и сладко от сини сливи, отворете внимателно плика за печене, извадете месото и го поставете в чиния.
Изпечените сливи настържете на ренде или нарежете в блендера. Към тях добавете отделения по време на печене сок от месото и плодовете.
Сместа сложете в малка тенджерка на котлона и изчакайте да кипне. Прибавете подправките, захарта и лютата чушка. Получения сос можете да използвате отделно или да прибавите към месото.
Това ястие е много нежно и ароматно. Можете да го поднесете както топло, така и в студен вид. Добър апетит! /jenata.blitz.bg