Днес ще ви представям едно чудесно лятно ястие. Такова, каквото гарантирано досега не сте яли. То директно може да се опише като „храна за душата”. А сега запретнете ръкави и се подгответе да оберете овациите на всички с един уникален патладжан кебат.
Необходими продукти за четири порции:
* 500 г кайма
* 1 кг патладжани (4 по-малки)
* 1 ч.л. сух риган
* черен пипер на вкус, сол
* 2 големи глави лук
* 1 глава чесън
* 4-5 хубави месести домата
* 4-5 чушки /използвах различни на цвят - червена, тъмно и светло-зелена
* по половин връзка пресен босилек и пресен риган
* 4-5 с.л. олио/аз го замених със зехтин/
Начин на приготвяне:
* Измийте патладжаните. Отрежете дръжките и ги разрежете напречно на шайби с дебелина 1,5 см без да стигате докрай. Потопете в подсолена студена вода за 15 мин.
* Омесете каймата с една глава ситно нарязан лук, 1-2 пресовани скилидки чесън, черен пипер, сол, риган на вкус. Извадете патладжаните от водата, отцедете ги. Във всеки прорез поставете малко топче от каймата. Подредете патладжаните в тавата и между тях сложете едро нарязаните лук, чушки, домати/обелени и отцедени от семето/, скилидките чесън, пресните подправки. Полейте със зехтин. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете 40 мин в загрята на 200 градуса фурна. Махнете фолиото и върнете да се запече за още 15-20 на 180 градуса до готовност.
*Ястието е еднакво вкусно и топло, студено.
„Нели, благодаря за споделената рецепта, много ни хареса!”, пише Мариета от блога passionscooking.blogspot.com, където е публикувана рецептата.