Днес, докато се ровех в старите си вещи, попаднах на едно тефтерче с рецепти, които съм записвала още в университета. И там открих тази салата с див ориз и авокадо.
Не си спомням точно откъде попаднах на нея, но мъжът ми, който е най-големият фен и ценител на салатите в нашето семейство, каза, че такава вкусотия през живота си не е ял. А сега не спира да ме моли да му я приготвям.
Тази салата е едно истинско чудо! Ядеш и се радваш, защото е много вкусна и полезна. Тя може да се поднася както в топъл, така и в студен вид. А отделните й съставки се комбинират по невероятен начин. Да не говорим, че салатата отговаря на всички принципи на здравословното хранене.
Ох, че вкусно! Това пиле с авокадо и портокал е толкова сочно и крехко, че направо се топи в устата!
И още една тайна: само една лъжичка див ориз, дори и в студен вид, е способна да разнообрази дори и най-обикновената салата и да я направи интересна, красива и изключително полезна.
Ето и необходимите продукти за приготвянето на тази полезна вкусотия:
сок от един лимон (не много голям)
1 голямо зряло авокадо
200 гр. варен див ориз
връзка зелен лук
6-7 репички
200 гр. варен бял фасул
3-4 супени лъжици зехтин
щипка чили
сол
голяма шепа кресон
Начин на приготвяне:
Дивият ориз е подходящ както за приготвяне на ястия, така и за салати. Преди да започнете с варенето, трябва да го изплакнете много добре. Добре е да знаете, че готвенето му отнема малко по-дълго време. Той е готов, когато вътрешната бяла част на зърното „разцепи“ външната тъмна обвивка.
Майка ми показа уникална рецепта за мусака, всички вкъщи полудяха по нея! (СНИМКИ)
След като оризът е вече сварен, е време да пристъпим към същинската част на приготвянето на нашата вкусна салата.
Разрежете авокадото на две и отстранете костилката.
След като разберете колко полезни са семките на авокадото, и вие ще спрете да ги изхвърляте!
Меката част извадете с лъжица и нарежете на едро. Поръсете със сол и лимонов сок. След това изсипете в голяма купа и прибавете дивия ориз, лука, нарязаните репички и зрелия фасул. Объркайте добре.
Смесете зехтина с лимоновия сок, чилито и солта. Залейте салатата и разбъркайте добре. Накрая добавете кресона. Салатата е готова! Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!