Картофи, пържени във фурна е лесна рецепта за вкусна гарнитура. Пържени картофки обичат всички освен диетолозите. Но всеки човек иска понякога да се поглези и да си позволи някои малки радости.
Тъкмо такава е тази рецепта за вкусни картофки - меки отвътре и с хрупкава коричка. Тя спестява и такива проблеми като пръскането на олио по време на пърженето, миризмата на прегоряло олио, омазнения плот на печката. Пърженето във фурна е удобно, чисто, мирише приятно и не е толкова трудоемко.
Време за приготвяне: 35 минути
Количество на порциите: 4
Продукти:
1 кг картофи;
50 мл рафинирано олио;
сол, зелении при сервирането.
Начин на приготвяне на картофи, пържени във фурна:
При този способ на пържене са подходящи всички сортове картофи. Изберете по-едри грудки, защото са по-лесни за рязане.
Обелете картофите и ги сложете в съд с хладка вода, за да не потъмнеят.
Нарежете картофите на приблизително еднакви парченца. Има множество приспособления за рязане на зеленчуци, но може да се справите и с обикновен нож.
Нарязаните картофи отново се измиват обилно с течаща вода и се изцеждат в гевгир.
В голяма тенджера се нагрява вода докато заври. Поставят се нарязаните картофки и се варят няколко минути в зависимост от големината на парчетата. Не се солят на този етап.
След това прехвърляме поомекналите картофки в гевгир за да се отцеди водата.
През това време нагряваме фурната до 200 градуса. Изливаме олиото в тавичка (или тиган без дръжка), която поставяме във фурната, за да се нагрее и растителната мазнина.
Внимателно прехвърляме отцедените картофки в тавичката с нагрятото олио. Внимавайте да не се опръскате и опарите!
Готвим картофките във фурната 15-20 минути. Разбъркваме внимателно 1 път, за да се зачервят картофките от всички страни. След това изваждаме тавичката от фурната и посоляваме на вкус.
Сервират се картофките наръсени по желание със зелении, сирене, доматен сос и т.н.
Да ви е вкусно!/jenata.blitz.bg