logo

Пиршество за душата: Картофки, пържени във фурна

Пиршество за душата: Картофки, пържени във фурна

Картофи, пържени във фурна е лесна рецепта за вкусна гарнитура. Пържени картофки обичат всички освен диетолозите. Но всеки човек иска понякога да се поглези и да си позволи някои малки радости. 

Тъкмо такава е тази рецепта за вкусни картофки - меки отвътре и с хрупкава коричка. Тя спестява и такива проблеми като пръскането на олио по време на пърженето, миризмата на прегоряло олио, омазнения плот на печката. Пърженето във фурна е удобно, чисто, мирише приятно и не е толкова трудоемко. 

Време за приготвяне: 35 минути

Количество на порциите: 4

Продукти:
1 кг картофи;
50 мл рафинирано олио;
сол, зелении при сервирането.

Начин на приготвяне на картофи, пържени във фурна:

При този способ на пържене са подходящи всички сортове картофи. Изберете по-едри грудки, защото са по-лесни за рязане.

Обелете картофите и ги сложете в съд с хладка вода, за да не потъмнеят. 

Нарежете картофите на приблизително еднакви парченца. Има множество приспособления за рязане на зеленчуци, но може да се справите и с обикновен нож. 

Нарязаните картофи отново се измиват обилно с течаща вода и се изцеждат в гевгир.

В голяма тенджера се нагрява вода докато заври. Поставят се нарязаните картофки и се варят няколко минути в зависимост от големината на парчетата. Не се солят на този етап. 

След това прехвърляме поомекналите картофки в гевгир за да се отцеди водата. 


През това време нагряваме фурната до 200 градуса. Изливаме олиото в тавичка (или тиган без дръжка), която поставяме във фурната, за да се нагрее и растителната мазнина. 

Внимателно прехвърляме отцедените картофки в тавичката с нагрятото олио. Внимавайте да не се опръскате и опарите!

Готвим картофките във фурната 15-20 минути. Разбъркваме внимателно 1 път, за да се зачервят картофките от всички страни. След това изваждаме тавичката от фурната и посоляваме на вкус.Сервират се картофките наръсени по желание със зелении, сирене, доматен сос и т.н.

Да ви е вкусно!/jenata.blitz.bg

Коментирай

друго

друго 01.12.2018 14:56

Може просто да нарежете картофите, да ги поръсите със сол, олио и да ги объркате равномерно да се осолят и омазнят, после слагате в тава с малко вода на дъното и във фурната. Разбърквате 1-2 пъти по време на печенето и това е.