Има много хора, които са пристрастени към сладкото. Дори и тези, които гледат да го избягват, понякога са безсилни пред някое сладко изкушение.
Е, точно такива са т. нар. „райски кифли“. Пред тях всеки е безсилен и щом ги приготвите, то знайте, че ще изчезнат за миг.
Тези пухкави кифлички ще спечелят сърцата дори на тези, които не обичат тестените сладкиши. Невъзможно е да не се влюбите в този деликатен деликатес.
Именно заради това от jenata.blitz.bg ще споделим уникално лесна и бърза рецепта за приготвянето на райските кифлички.
Знайте, че рецептата ще е по силите дори за начинаещите в готвенето. Много е важно всички съставки (особено маята) да са пресни, в противен случай кифличките няма да станат пухкави.
А за коледно настроение – все пак празниците наближават, ще добавим към тези райски кифлички и малко канела.
Райкски кифлички с мая и канела
Съставки за тестото:
- брашно - 400 грама;
- мляко - 200 милиграма;
- масло - 150 грама;
- суха мая - 10 грама;
- захар - 70 грама;
- ванилова захар - 2 ч.л. л.
Съставки за пълнеж:
- смляна канела - 1,5 с. л.;
- масло - 50 грама;
- захар - 2 кубчета (или 2 супени лъжици).
Начин на приготвяне:
Първо, нека направим тестото за кифли с помощта на млякото. Загрейте течността на котлона до около стайна температура.
Разтопете маслото на водна баня или в микровълнова фурна, оставете да изстине. Смесете млякото с течното масло, обикновената и ваниловата захар.
Смесете сухата мая с брашното и постепенно разбъркайте в млечната смес. Замесете гъсто тесто. Покрийте с кърпа и оставете на сухо място за около 1 час.
Когато тестото втаса го разточете на тънък пласт. След това разпределете плънката - намажете тестото с разтопено масло, поръсете равномерно със захар и канела.
Нарежете тестото на 12 филийки с ширина около 1,5 см, разточете всяка на кора и поставете върху покрита с пергамент тава за печене.
Продуктите се покриват с кърпа и се оставят да втасат 20 минути. Канелките се пекат 25-30 минути на 200°.
Това е! приятно хапване от jenata.blitz.bg