logo

Разкриха коя е идеалната закуска

Разкриха коя е идеалната закуска

С консумирането на тези храни си гарантирате, че ще „събудите мозъка си“, категорична е диетоложката Елена Соломатина

В навечерието на новата учебна година учениците, и най-вече техните родители, умуват коя е най-добрата закуска. Най-удачните варианти за добър старт на деня даде диетологът Елена Соломатина.

Чужденец: Това е най-гадната българска закуска!

Първите седмици след дългата лятна почивка са трудни за организма, затова той се нуждае от помощ. Всеки ден нервната система може да бъде настроена на работен ритъм с помощта на правилната закуска.

„За закуска са необходими витамини от група В. Те се намират в пълнозърнест и ръжен хляб, и пълнозърнести зърнени храни. Тези витамини са „допинг за цялата нервна система“, тъй като метаболитните процеси не протичат без витамини от група В“, обясни диетологът.

Затова ястията, които включват витамини от група В, ще бъдат подходяща основа за закуска както за възрастни, така и за ученици.

Освен това е много важно сутрин редовно да се ядат храни, които помагат за „събуждане“ на мозъка и стимулиране на когнитивните му функции.

„На първо място, това са яйца, особено жълтъкът от тях. Факт е, че жълтъкът съдържа холин, а това е предшественик на ацетилхолина. Ацетилхолинът от своя страна е невротрансмитер, който осигурява сигнал между невроните. Той помага да се намери правилната дума и да се запомни правилното определение“, обясни Соломатина. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай