Рецепта от тефтера на баба: Баница с праз и сирене

Лесна за приготвяне и изключително вкусна, това е перфектен избор за всякакъв повод

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/recepta-ot-teftera-na-baba-banica-s-praz-i-sirene Jenata.blitz.bg
Рецепта от тефтера на баба: Баница с праз и сирене

Баницата с праз и сирене е еднo от най-любимите български традиционни ястия, която съчетава хрупкавостта на корите с ароматната и вкусна плънка.

Рецепта: Леля Ванче от 3-ия етаж ме научи как да въртя най-добрата мусака

Лесна за приготвяне и изключително вкусна, тази баница е перфектен избор за всякакъв повод – от семейни събирания до празнични трапези.

В следващите редове ще ви покажем една рецепта от тефтера на бабите ни, а две съставки я правят направо неустоима.

Необходими продукти:

  • 500 г кори за баница
  • 300 г сирене
  • 2 яйца
  • 1 връзка праз лук
  • 1/2 чаша олио или разтопено масло
  • 1/2 чаша кисело мляко
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • Сол на вкус
  • 1 ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне: 

Измийте и нарежете праза на тънки кръгчета. Загрейте малко олио в тиган и задушете праза за около 5-7 минути, докато омекне и стане прозрачен. Оставете го да се охлади. В голяма купа смесете сиренето, яйцата, киселото мляко (с добавена сода бикарбонат), черния пипер и чубрицата. Добавете охладения праз и добре разбъркайте.

Вземете една кора за баница и я намажете с малко олио или разтопено масло. Поставете следваща кора върху първата и отново намажете с мазнината. Повторете процеса с още 3-4 кори, докато получите слой от 4-5 кори. Разпределете част от плънката върху подготвените кори и ги навийте на руло. Повторете същото с останалата част от корите и плънката.

Намажете тава с малко мазнина и поставете рулата от баница в нея. Можете да ги подредите спираловидно или да ги поставите една до друга. Намажете баницата с малко олио или разтопено масло отгоре и я поставете в предварително загрята фурна на 180°C. Печете около 40-45 минути или до златисто кафяво.

Горещи

Коментирай