Дебатът за това как точно трябва да изглежда един приличен Великден продължава и до днес.
Горе-долу сме решили формата – всеки харесва традиционния козунак.
Цял живот подреждаме яйцата в хладилника погрешно
Така или иначе Великден наближава, а с него и традиционните ястия за трапезата. Освен задължителните боядисани варени яйца, любим на всяко дете си остава козунакът. Истинска класика за закуска и десерт по време на Възкресението.
В следващите редове ще ви дадем рецепта от тефтерите за уникално вкусен и лесен за направа "мокър" козунак, в който се влюбва буквално всяко дете. Всеки малчуган просто го обожава и ви гарантираме, че ще забравите за купешките сладки изкушения. Да не говорим, че домашната направа на козунак излиза много по-бюджетна от това да си вземете от магазина, където цените се вихрят все нагоре.
Съставки
750 г брашно
300 мл мляко
200 г захар
150 г сушени плодове
100 г масло
10 г суха мая
3 кокоши яйца
0,5 ч.л. сол
Подготовка
В отделна купа смесете сухата мая с една супена лъжица захар. Добавете топло мляко, разбъркайте, изчакайте малко. След това пресейте брашно в тестото, покрийте купата с кърпа и изчакайте половин час.
Отделете жълтъците от белтъците и смесете със захарта в отделна купа. Белтъците се посоляват и се разбиват с миксер на пяна. След това добавете белтъците и жълтъците към тестото. Замесете тестото, като постепенно пресявате брашно в тестото. Добавете разтопеното масло там и месете 10 минути, докато се образува филм при разтягане.
Поставете тестото в купа, намазана с олио, покрийте с целофан и поставете на топло място. Когато бухне, в него се смесват предварително измити и подсушени сушени плодове. Покрийте с филм, кърпа отгоре и оставете да престои час и половина на топло място, пише 7kefa.com.
Разделете тестото на 4 части и ги наредете във формички, така че всяка да заема максимум половината обем. Покрийте с кърпа и оставете да престои един час. След това печете Великден за половин час в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Работата е свършена, необичайният „мокър“ козунак е готов. Остава само да украсите с глазура по избор. Добър апетит.
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!