С вкус на детство: Много стара рецепта за фунийки

С вкус на детство: Много стара рецепта за фунийки

Със сигурност съставките, които вашата баба е използвала при приготвянето, са били чисти и истински, без имитиращи продукти

Помните ли онези вкусни, ароматни, топящи се върху небцето ви сладки, навити като фунийки и пълни с ароматна ванилия и ядки, които си крадяхте от долапа на баба, когато следобедната дрямка се оказваше по-силна от желанието да наблюдава чете ли си уроците любимото внуче?

Всички ще забравят за пицата, опитат ли тази вкусотия от стар хляб

Този вкус не се забравя, той не може да бъде заменен от най-шармантната торта, приготвена от най-добрия сладкар, защото е вкусът на детството, на хората, които живеят в спомените и сърцата ни, но и не и в дните ни, защото е вкусът на обичта и грижата, на ръцете на баба, най-вълшебните и обичаните, с които не може да се сравнява и най-умелият майстор сладкар.

Искате ли да съпреживеете онези сладки ванилови дни?

Всички у дома полудяха по тази пица, приготвя се за 15 минути

Спомнете си детството, върнете се в  него с вкуса и аромата на любимите фунийки – тази стара рецепта за фунийки е пътуване в миналото, за да съхраним бабините фунийки за бъдещето.

Стара рецепта за фунийки – необходими съставки

Със сигурност съставките, които вашата баба е влагала в рецептата, са били чисти и истински, без имитиращи продукти. Качествените съставки са в основата на вкусните фунийки. Не пестете от тях. Потърсете възможно най-качествените и чисти съставки, ако искате да приготвите фунийки с вкус на детство и мили спомени.

За тестото ще са ви нужни:

1.5 кг. брашно,

4 яйца,

2 ч.ч. кисело мляко,

2 ч.ч. захар,

150 мл. олио,

ванилия, бакпулвер.

За крема за тази стара рецепта за фунийки ще са ви нужни следните съставки:

2 яйца,

2 ч.ч. брашно,

2 ч.ч. захар,

2 литра прясно мляко,

супена лъжица масло,

ванилия.

Стара рецепта за фунийки – начин на приготвяне стъпка по стъпка

Следвайте следните стъпки, за да приготвите фунийки като от детството си.

1.       От продуктите за тестото омесете тесто, което не трябва да е лепкаво. Разточете го с дебелина около 0.5 мм. и го нарежете на ивици с ширина около 1 см.

2.       Използвайте готови форми за фунийки, за да ви е по-лесно. Бабите ни са използвали капачки от кисело мляко, за да направят фунийките, но по магазините вече се предлагат метални форми за фунийки, с които ще ви е по-лесно.

3.       Ивиците се навиват на фунийките, като трябва да се застъпват и се нареждат в тава. Пекат се във фурната на високи градуси, като се следи непрекъснато дали са готови, за да не ги изгорите – стават много-много бързо.

4.       Съставките за крема се изсипват в подходящ съд и се варят до сгъстяването на крема.

5.       Ванилията се добавя, след като кремът е готов и е свален от котлона.

6.       Кремът се пълни в готовите фунийки, като следва да имате предвид, че ще попие в тях, поради което слагайте и пълнете щедро.

7.       Консумират се на другия ден, когато фунийките са омекнали.

8.       Може да поръсите с ядки – орехи за повече наслада и за вкус от едно време – вкус на детство.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай