logo

Ще си оближете пръстите с тази феноменална баница с праз и гъбки

Ще си оближете пръстите с тази феноменална баница с праз и гъбки

По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Въпреки че този момент все още не е дошъл, не е зле да си имате няколко идеи в ръкава. Баниците са едни от най-предпочитаните ястия, защото плънката може да е всякаква и винаги става вкусно, зачервена във фурната и с аромат, който се разнася из цялата кухня, пише кулинарка от сайта hera.bg.

С тази баница се опитах да разнообразя Коледните пости и да ги направя една идея по-здравословни, като към традиционните за нашите вкусове праз и гъби, включих малко амарант.

Продукти:

Един пакет фини кори 500 гр.
2 големи праза
200 гр гъби
1 к.ч. амарант, накисната за 4 часа
1 с.л. брашно
Прясно замразен джоджен повечко, да се усети
сол, мазнина (за строг пост - без),
черен пипер

Начин на приготвяне:

Задушаваме праза на едри търкалца в мазнината със ситно нарязаните гъби. Ако прилагате строг пост - само в малко вода.

Амарантът трябва да се накисне, като повечето семена, ядки и варива и го добавяме към сместа. Включваме фурната на 200 градуса.

Посоляваме, слагаме черния пипер и джоджена и добавяме 3-4 с.л. вода с размитото брашно. Това е по мое желание, за да направя плънката малко по-плътна и хомогенна смес.

Разгъваме корите, намазваме горната с мазнина и слагаме от плънката, като я завиваме в две кори.

Дъното на тигана, в която е била сместа, добавям малко вода за изплакване все едно и с тази вода заливам баницата отгоре.

Печем за 30-40 мин до готовност.

Тези дни си заготвих сушени портокали и лимони за Коледа - за декорация и за повече настроение. Докато пека разни неща, оставям до изстиване на фурната тънките резени върху лист хартия за готвене, за да стане по-бързо.

Коментирай

Амарант?

Амарант? 07.11.2018 11:12

Да не сте кокошки, че да ядете щир?